Tuumakonverents Soulis – mis juhtub, kui terroristid saavad tuumarelva

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama  ja teised riigijuhid Seoulis tuumajulgeoleku konverentsil
USA president Barack Obama ja teised riigijuhid Seoulis tuumajulgeoleku konverentsil Foto: SCANPIX

Lõuna-Korea pealinnas Soulis toimub tuumajulgeolekut käsitlev kahepäevane konverents.

Põhiteemana käsitletakse olukordi, mis võib juhtuda siis, kui terroristid enda valdusse tuumarelva saavad, edastab Reuters.

Konverentsil osaleb riigijuhte ja tuumaasjatundjaid rohkem kui 50 riigist. Nende seas on ka USA president Barack Obama.

Obama sõnas enne tuumakonverentsi, et Põhja-Korea ja Iraani tuumaprogrammid ohustavad maailma julgeolekut.

President lisas, et USA ei pea Põhja-Koread vaenlaseks, kuid see totalitaarse režiimiga riik peaks loobuma tuumarelvadest. Obama lisas Iraani kohta, et selle riigi tuumaprogrammiprobleemi saab lahendada diplomaatiliste vahenditega, kuid kui Iraan salaja tuumaprogrammi jätkab, võib olukord probleemsemaks muutuda.

Obama kinnitas, et USA ei plaani kahandada  oma tuumalõhkepeade arvu.

Konverentsil osalevat tuumaasjatundjad rõhutaid, et tuumarelvade jõudmine terroristide kätte võib lõppeda katastroofiga.

Nad tõid näite, et juba õunasuurune kogus plutooniumit tapab sadu tuhandeid inimesi. Ekspertide sõnul on aatompommi valmistamiseks vaja 25 kilogrammi rikastatud uraani või kaheksa kilogrammi plutooniumit. Niinimetatud räpase pommi saab valmistada ka käepärastest vahenditest, millel lisada väike kogus radioaktiivset ainet.

Ekspertide sõnul on maailmas umbes 1600 tonni rikastatud uraani ja 500 tonni plutooniumit. Mitte kõikjal ei säilitata neid ohtlikke aineid turvaliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles