Poola endine luureülem sai CIA salavangla tõttu süüdistuse

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine luureülem Zbigniew Siemiatkowski.
Endine luureülem Zbigniew Siemiatkowski. Foto: SCANPIX

Poola endisele luureülemale esitati süüdistus vangidelt nende vabaduse võõrandamises. Juhtum on juurdluse osa, mis uurib väiteid riigi territooriumil asunud CIA salavangla kohta, kus olevat piinatud ka Al-Qaeda liikmeid.

Aastail 2002-2004 Poola luureteenistust juhtinud Zbigniew Siemiatkowski kinnitas ajalehele Gazeta Wyborcza antud intervjuus, et talle on süüdistus esitatud, kirjutab Poola raadio koduleht.

«Keeldusin prokuratuuris küsimustele vastamast ja kavatsen seda uurimise kõigis järgmistes etappides jätkata, sh kohtus,» sõnas ta.

Siemiatkowski sõnul esitati talle süüdistus 10. jaanuaril, kuid avalikkust sellest ei teavitatud.

Sarnane süüdistus kavatsetakse esitada ka tema asetäitjale, kolonel Andrzej Derlatkale, kes vastutas isiklikult Ameerika luureteenistusega suhtlemise eest.

Süüdistuses seostuvad 2008. aastal alustatud juurdlusega, mis püüab välja selgitada, kas Poola lubas oma territooriumile terrorismis kahtlustatute jaoks mõeldud CIA kinnipidamisasutuse.

Siemiatkowskit süüdistatakse võimupiiride ületamises ja rahvusvahelise õiguse rikkumises, sh vabaduse ebaseaduslikus võõrandamises ja sõjavangide kehalises karistamises.

Poola põhjaosas asuvat C-sõjaväebaasi kasutati 2002. aasta detsembrist 2003. aasta septembrini väidetavalt CIA salavanglana, samal perioodil juhtis Siemiatkowski Poola luureteenistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles