Al-Jazeera otsustas Toulouse'i tulistaja videot mitte näidata

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohamed Merah
Mohamed Merah Foto: SCANPIX

Telekanal al-Jazeera otsustas täna, et ei lase eetrisse videomaterjali tapmistest, mille sooritas Toulouse'i tulistaja Mohamed Merah.

Kataris baseeruv telekanal jõudis sellise otsuseni pärast Prantsuse presidendi Nicolas Sarkozy üleskutset videot tapetute austuseks mitte näidata. Sarkozy tänas al-Jazeerat ja hoiatas, et kui ükski teine kanal otsustab video eetrisse lasta, kavatsevad Prantsuse võimud nende satelliitlevi segada, vahendas BBC.

Merah filmis keha külge kinnitatud kaameraga, kuidas ta lasi sel kuul Edela-Prantsusmaal maha seitse inimest, nende seas kolm juudi last ja kolm relvastamata sõdurit. 23-aastase noormehe enda lasi politsei maha eelmisel nädalal pärast 32 tundi kestnud haarangut.

Politsei usub, et video saatis USB mälupulgal al-Jazeerale keegi Merah' kaasosaline. Video on valmistatud möödunud kolmapäeval, mil Merah oli juba ümber piiratud. Uurijad üritavad nüüd kindlaks teha, kas Merah edastas materjali interneti teel või isiklikult.

Al-Jazeera põhjendas otsust: «Pariisi büroo sai [esmaspäeval] anonüümselt allikalt video pealkirjaga «Al-Qaeda Attaque la France» (Al-Qaeda ründab Prantsusmaad), mis ilmselt näitab hiljutisi tapmisi Toulouse'is ja Montaubanis. Arvestades selle sisu, edastasime video kohe Prantsuse politseile, nagu olime moraalselt kohustatud, ja nad viivad läbi juurdlust. Kuna video ei sisalda mingit uut informatsiooni, mis poleks juba avalikkuse ette jõudnud, ei kavatse meie uudistekanalid vastavalt al-Jazeera eetikakoodeksile selle sisu eetrisse anda.»

Al-Jazeera teatas, et on saanud mitmelt meediaväljaandelt taotlusi video kopeerimiseks, kuid on need tagasi lükanud.

Varem ütles al-Jazeera Pariisi büroo juht Zied Tarrouche, et vaatas videot ning seal on näha kõik tapmised kronoloogilises järjekorras. Videolõike oli monteeritud ning nende vahel kõlas muusika ja loeti ette koraani värsse.

«Kuulda on tapmiste toimepanija häält,» ütles Tarrouche BFM TV-le. «Kuulda on ka ohvrite appihüüde. Minu tunded on samasugused nagu igal inimesel, kes näeb jubedaid asju.»

Tarrouche kaalus enda sõnul video eetrisse laskmise tagajärgi ning lisas: «Me ei ole sensatsiooniline kanal.»

Praegustel andmetel ühelegi teisele meediavõrgule videot saadetud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles