Türgi sõjaväekomisjonis ootab homosid alanduste kadalipp

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõjaväelased.
Türgi sõjaväelased. Foto: SCANPIX

Ajateenistus on kõigile Türgi meestele kohustuslik ja selle eest pääseb vaid haigule, puude või homoseksuaalsuse tõttu. Viimase tõestamine kujutab endast aga alanduste kadalippu, kirjutab Emre Azizlerli BBC-s .

Kuigi Türgis pole ühtegi homoseksuaalsusevastast seadust, pole homod armeesse oodatud. Samal ajal peavad nad aga oma seksuaalset sättumust selgelt tõestama, et sealt ära pääseda.

«Kõigepealt küsisid nad mult, millal mul esimene anaalne suguühe, esimene oraalseks oli ja milliste leludega ma lapsena mängisin,» sõnab 20. eluaastates olev Ahmet. Ta ütles sõjaväeametnikele tervisekontrollis kohe esimesel võimalusel, et on gei.

«Nad küsisid mult, kas mulle jalgpall meeldib, kas ma naiste riideid kannan või naiste parfüümi kasutan,» rääkis ta. «Kuna mul oli siis paaripäevane habe ja ma olen üldiselt üsna mehelik mees, ütlesid nad mulle, et ma ei näe normaalse geimehe moodi välja.»

Siis kästi talt tõestusmaterjalina tuua pilt iseendast naiseks riietatuna. Ahmet ütles, et keeldus sellest ja tegi ametnikele teistsuguse ettepaneku, millega nood nõustusid.

Nimelt tõi ta sõjaväekomisjoni pilti sellest, kuidas ta teist meest suudleb. Mees loodab, et see foto tagab talle vajaliku «lilla tõendi», mis kuulutab ta homoseksuaalist ja seega sõjaväeteenistusest vabastatuks.

Türgi linnades on viimaste aastate jooksul geielu aina nähtavamaks muutunud, Istanbulis on avatud spetsiaalselt homodele mõeldud kohvikuid ja klubisid. Eelmisel aasta suvel riigis toimunud geiparaad oli maailmas suurim selletaoline üritus ja islamimaailmas erakordne nähtus.

Gokhan, kes kutsuti ajateenistusse 1990. aastate keskel, mõistis riiki teenides väga kiiresti, et pole armee jaoks sobilik. «Ma kartsin relvi,» meenutas ta. Ka pelgas ta kaaslaste kiusamist ja veidi hiljem kui nädala pärast läks ta ülemate jutule.

«Nad küsisid, kas mu mingeid fotosid on,» sõnas Gokhan ja lisas, et tal oli.

Ta oli ettevalmistunult kaasa võtnud selged fotod, kus on näha teda ennast teise mehega seksimas, kuna oli enne kuulnud, et ajateenistusest on ilma nendeta võimatu ära pääseda.

«Nägu peab nähtaval olema ja fotod peavad sind näitama passiivse partneri rollis,» ütles Gokhan.

Nähtu rahuldas sõjaväearste ja mees sai lilla tõendi. Siiski ütleb ta, et tegemist oli tõeliselt õõvastava kogemusega. «See on siiani hirmus. Kellelgi on ju siiani need fotod ja neid saaks mu naabritele, vanematele, sugulastele näidata,» sõnas ta.

Geimeeste sõnul sõltub nõutav tõendusmaterjal konkreetsetest sõjaväeametnikest, kellega kokku puututakse. Mõnikord langetavad sõjaväearstid otsuse fotode asemel isiksusetesti põhjal.

«Arstid tunnevad oma ülematelt hiiglaslikku survet homoseksuaalsuse diagnoosimiseks ja seetõttu nad nõustuvad seda tegema, kuigi tegelikult pole olemas vahendeid seksuaalse orientatsiooni diagnoosimiseks,» sõnas üks psühhiaater, kes oli varem sõjaväehaiglas töötanud. «See on meditsiiniliselt võimatu ja absoluutselt ebaeetiline,» lisas ta.

Türgi armee keeldus BBC pakutud intervjuuvõimalusest, kuid üks erukindral, Armagan Kuloglu, soostus asja kommenteerima.

Avalikult homoseksuaalsed mehed põhjustaksid sõjaväes distsiplinaarseid probleeme, sõnas Kuloglu ja lisas, et pealekauba tuleks siis geidele luua erinevad hooned, ühiselamud, duširuumid, treeningalad. Ka ütles erukindral, et kui mees oma seksuaalse sättumuse vaka all hoiab, on ta sõjaväkke teretulnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles