Tadžikistan pakub NATO-le abikätt

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tadžikistani president Emomali Rahmon.
Tadžikistani president Emomali Rahmon. Foto: Reuters / Scanpix

Ühendriikide suursaadik Tadžikistani pealinnas Dušanbes kinnitas, et Kesk-Aasia riigi president on lubanud NATO liitlasvägede jaoks avada õhukoridori.


Tadžikistani president Emomali Rahmon lubas Afganistanis sõdivatele liitlasvägedele ulatada abikäe pärast seda, kui Kõrgõzstaniotsustas sulgeda riigi territooriumil asuva USA õhuväebaasi, vahendas AFP.

USA saadiku Tracey Ann Jacobsoni sõnul avaldas Tadžikistani president «täit valmisolekut mitte-sõjalise varustuse transiidiks Afganistani».

Õhukoridori kaudu on võimalik varustada Tadžikistani naaberriigis Afganistanis äärmusrühmituse Taliban mässulistega sõdivaid NATO väeüksuseid.

Kõrgõzstan teatas sel nädalal, et on otsustanud sulgeda riigi territooriumil asuva USA Manasi õhuväebaasi, mis oli oluline lüli NATO koalitsioonivägede operatsioonides. Vahetult enne seda oli Venemaa lubanud Kõrgõzstanile kaks miljardit dollarit laenu ja kustutada 150 miljoni suuruse võla.

Ühe diplomaatilise allika sõnul on USA lähedal ka lepingu sõlmimisele Usbekistaniga, mis lubaks Washingtonil hakata Afganistani liitlasvägesid varustama raudteed mööda.

Varem on Usbekistani territooriumil asunud rahujõudude sõjaväebaas Termezis, kuid Kesk-Aasia riigi võimud otsustasid selle paari aasta eest sulgeda. Usbekid polnud rahul asjaoluga, et Euroopa Liit kehtestas 2005. aastal pärast ohvriterohket opositsioonirahutuste mahasurumist riigi vastu relvaembargo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles