Tuumasaladusi müünud teadlasest sai vaba mees

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdul Qadeer Khan.
Abdul Qadeer Khan. Foto: SCANPIX

Pakistani kohus leevendas riigi uraanirikastamisprogrammi loojaks peetavale Abdul Qadeer Khanile tuumasaladuste lekitamise eest määratud karistust.


Viis aastat tagasi määras kohus teadlasele tuumasaladuste parseldamise eest koduaresti, kuid nüüd on mees sisuliselt vaba, sest võib taas kodust välja minna ja külalisi vastu võtta, teatas BBC News.

«Kohus kuulutas ta vabaks kodanikuks,» ütles teadlase advokaat pärast kohtuotsuse välja kuulutamist.

Vaatamata sellele peab ta Pakistani valitsust oma käikudest teavitama. Võimude teatel on see vajalik eelkõige tema enda julgeoleku pärast.

72-aastane Khan tunnistas 2004. aastal, et müüs Pakistani tuumatehnoloogia pommiskeemid, uraani rikastamiseks vajalikke tsentrifuuge ja relvadeks kõlbulikku uraani Iraanile, Liibüale ja Põhja-Koreale.

Pakistani tolleaegne president Pervez Musharraf otsustas araabiamaades kangelaseks tõusnud mainekale teadlasele armu anda ja ta määrati koduaresti. 

Kuigi Pakistani võimud väitsid, et nemad ei olnud tollal peaministri nõuniku ametis töötanud Khani tegevusest teadlikud, on mitmed analüütikud selle ümber lükanud. Ka Khan ise kinnitas möödunud aasta juulis, et Musharraf oli salajasest tegevusest teadlik.

Tuumarelva levitamist uurivad USA ja rahvusvahelised aatomieksperdid on avaldanud soovi teda veel küsitleda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles