Putini asetäitja eitab huvide konflikti

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa esimene asepeaminister Igor Šuvalov
Venemaa esimene asepeaminister Igor Šuvalov Foto: SCANPIX

Venemaa esimene asepeaminister Igor Šuvalov eitas täna, et on valesti käitunud, kuigi ajakirjandus avaldas üksikasju tema miljonite dollarite suurustest investeeringutest riigifirmadesse.

Wall Street Journal ja Financial Times avaldasid täna infot selle kohta, et Putinit majandusküsimustes nõustav Šuvalov investeeris 2004. aastal sõbraliku oligarhi kaudu raha Gazpromi, tehes seda vahetult enne seda, kui seadusmuudatus viis gaasihiiu aktsiahinna kiirele tõusule, vahendas AFP.

Šuvalov, keda peetakse mais Kremlisse naasva Putini meeskonnas suhteliselt liberaalseks tegelaseks, eitas, et tegemist on huvide konfliktiga.

«Olen enda ja oma pere sissetuleku deklareerimisel alati väga kohusetundlik olnud,» teatas Šuvalov kirjalikus avalduses. «Raha, mis ma teenisin ärimehena, pani aluse minu sõltumatusele erinevatest huvigruppidest, kes soovivad minu otsuseid mõjutada.»

Ajalehtede sõnul investeeris Šuvalovi naisele Olgale registreeritud offshore-firma Sevenkey 2004. aastal 17,7 miljonit dollarit Gazpromi. Sevenkey tegi seda läbi miljardär Suleiman Kerimovile kuuluva ettevõtte Nafta Moskva.

Investeering tõi Bahama saartel registreeritud Sevenkeyle kolm aastat hiljem tagasi 80 miljonit dollarit. Toona pidas Šuvalov olulisi läbirääkimisi seoses Gazpromi tarnetega Euroopasse ning arutas koostööd globaalsete suurettevõtetega Štokmani gaasimaardla asjus.

Šuvalov ei kinnitanud ega lükanud ümber artiklites mainitud konkreetseid rahaülekandeid. Lehed rõhutasid, et neil pole tõendeid, et asepeaminister oleks Vene seadusi rikkunud.

Šuvalov pidas erinevaid positsioone valitsuses alates 1997. aastast, enne kui ta 2003. aastal Putini majandusnõunikuks sai. Ta on Putini liitlane, kes sageli kutsub rahvusvahelistel majandusfoorumitel esinedes üles Venemaale investeerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles