Paavst mõistis hukka USA kaubandusembargo ja kutsus Kuubat avatusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Benedictus XVI eile Havannas.
Paavst Benedictus XVI eile Havannas. Foto: Scnapix

Paavst Benedictus XVI mõistis eile, oma kolmepäevase Kuuba ringreisi lõppedes hukka pool sajandit kestnud USA kaubandusembargo ning kutsus osapooli leppimisele; ühtlasi kutsus kirikupea kommunistlikku saareriiki avama oma ühiskonda.

Paavsti sõnul ei tohi kellegi põhiõigusi piirata.

«Ärgu keegi tundku end väljajäetuna oma põhiõiguste nõudmise põnevate otsingute ettevõtmisel, kuna tema põhiõigusi piiratakse,» ütles 84-aastane kirikupea lahkumistseremoonial pealinna Havanna rahvusvahelises lennujaamas, kus viibis ka president Raúl Castro.

Umbes 1,2 miljardi katoliiklase usuliider kutsus Kuubat ehitama üles ühiskonda, milles kõik on oma isikliku elu tuleviku seisukohalt asendamatud osalised.

«Austus ja põhiõiguste toetamine, mis on iga inimese südames, on põhiolemuslikud,» ütles ta. «Vastata adekvaatselt inimese enda väärikuse põhilistele nõudmistele.»

Castro sõnul kulges paavsti visiit, mille kestel pidas kirikupea missa Havannas ja Santiagos ning kohtus ka riigi kauase liidri Fidel Castroga, vastastikuse austuse õhkkonnas.

Benedictus kutsus diplomaatiliselt oma visiidi esimestel päevadel kogu Ameerika ainsat üheparteisüsteemi muutma oma poliitilist süsteemi ja avama ühiskonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles