Jaapanis hukati kolm surmamõistetut

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnesty International nõuab Jaapanilt surmanuhtluse kaotamist.
Amnesty International nõuab Jaapanilt surmanuhtluse kaotamist. Foto: SCANPIX

Jaapani justiitsministeeriumi kinnitusel poodi täna kolm surmamõistetut. Viimati hukati kurjategija saareriigis 2010. aasta juulis.

«Täna viidi läbi kolm hukkamist,» märkis justiitsminister Toshio Ogawa uudisteagentuuri AFP vahendusel. «Ma olen justiitsministrina täitnud seaduses sätestatud kohustuse,» lisas justiitsminister, kes peab hukkamistele oma heakskiidu andma.

Japan Today teatel poodi 48-aastane Yasuaki Uwabe, 46-aastane Tomoyuki Furusawa ja 44-aastane Yasutoshi Matsuda Tokyo kolmes erinevas vanglas. Kõik hukatud oli süüdi mõistetud mitme inimese mõrvas.

Uwabe sõitis 1999. aastal autoga Yamaguchi prefektuuris asuvasse JR Shimonoseki rongijaama, misjärel tappis noaga viis inimest. Furusawa pussitas 2002. aastal Yokohomas surnuks oma naise vanemad ja 12-aastase kasupoja. Matsuda aga tappis 2001. aastal kaks inimest ning tekitas raskeid kehavigastusi veel kahele inimesele.

Ogawa sõnul ootab Jaapani kinnipidamisasutustes surmaga lõppeva kohtuotsuse täidesaatmist veel 132 inimest. Surmanuhtluse määramine ei tähenda, et otsus kohe ka täide viiakse. Süüalused võivad karistuse täidesaatmist vanglas oodata koguni kümneid aastaid.

Harilikult teavitatakse süüaluseid hukkamisest ette kõigest paar tundi enne otsuse täideviimist, mistõttu elavad vangid pidevas teadmatuses ja hirmus.

Euroopa Liit, Amnesty International ja teised rahvusvahelised inimõigusorganisatsioonid on palunud Jaapanil surmanuhtlusest loobuda, kuid saareriigi valitsus pole karistusest loobunud.

Ka Jaapani ühiskonnas on sellele laialdane toetus ning mullu läbi viidud arvamusuuringu kohaselt toetab surmanuhtlust üle 80 protsendi jaapanlastest, vahendas BBC.

Maailma juhtivaid tööstusriike ühendava G7 klubi liikmesriikidest on Jaapan ja USA ainsad arenenud tööstusriigid, mis pole surmanuhtlust kaotanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles