Donald Tusk salavanglast: Poola pole enam banaanivabariik

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikelennuk maandumas Szymany lennuväljale, mille kohta inimõiguslased kahtlustavad, et seda võidi kasutada terrorismis kahtlustatavate transpordiks.
Väikelennuk maandumas Szymany lennuväljale, mille kohta inimõiguslased kahtlustavad, et seda võidi kasutada terrorismis kahtlustatavate transpordiks. Foto: SCANPIX

Poola peaminister Donald Tusk ütles riigi territooriumil asunud USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavanglat puudutavat juurdlust kommenteerides, et Poola pole banaanivabariik.

«Meil pole enam 19. sajand,» märkis Tusk Poola raadio kodulehe vahendusel. « Poola ei ole enam riik, kus poliitikud saavad midagi laua taga kokku leppida ja eeldada, et see välja ei tule – isegi kui nad teevad seda maailma tugevaima superriigiga,» lisas valitsusjuht Ameerika Ühendriikidele viidates.

«Mõnes mõttes oli Poola mõne aasta eest Ühendriikide administratsiooni teatud liikmete taktituse poliitiline ohver,» leidis Tusk, kes 2007. aastal peaministriks tõustes asutas peaprokuröri juhitava komisjoni, mille eesmärk oli salavangla küsimuse lõplik selgitamine.

Nädala alguses kinnitas riigi endine luureülem Zbigniew Siemiątkowski, et prokuratuur on lubanud talle esitada seoses salavangla juhtumiga süüdistuse. Uurimine jätkub ning Siemiątkowskile pole süüdistust veel esitatud.

Kui ajakirjanikud küsisid Tuskilt, kuidas info Siemiątkowski kohta avalikkuse kätte sattus, ei välistanud peaminister, et see võis meediani jõuda peaprokurör Andrzej Seremeti kaudu. Prokuratuur ei soovinud teemat aga kommenteeida.  

Poola territooriumil asunud kinnipidamisasutuse olemasolu leidis kinnitust tunamullu Ühendriikide meedia käsutusse sattunud CIA raportis, millest selgus, et salavanglas kasutati kinnipeetavalt tunnistuste saamiseks keelatud ülekuulamismeetodeid.

Väidetavalt asus kõnealune salavangla riigi kirdeosas Kiejkutys, Szczytno-Szymany lennuväljal maandusid CIA-le või Föderaalsele Juurdlusbüroole (FBI) kuulunud lennukid väidetavalt alates 2002. aastast kuni 2003. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles