Hiina võimud «puhastavad» jõuliselt küberruumi

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Internetikohvik Shanxi provintsis Changzhis.
Internetikohvik Shanxi provintsis Changzhis. Foto: SCANPIX

Hiina politsei on võtnud kinni 1065 inimest, keda kahtlustatakse internetiga seotud kuritegudes ja kustutanud üle 208 000 «kahjuliku» võrgusõnumi.

Riiklik uudisteagentuur Xinhua teatab lisaks, et politsei tegi enam kui 3000 netilehekülje operaatorile hoiatuse, vahendas AFP.

Politseinikud on veebruari keskpaigast saadik hoidnud netis silma peal näiteks tulirelvade, narkootikumide ja mürkkemikaalide salakaubaveol, et panna piir netikuritegudele ja inimorganite ning isikuandmete müügile.

Lisaks panid ametivõimud kinni hulgaliselt nelilehekülgi ja mikroblogisid, süüdistades neid kuulduste levitamises riigipöördekatse kohta.

Nii näiteks pandi kinni 16 netilehekülge, kuna need teatasid «militaarsõidukite sisenemisest Pekingi ja sellest, et Pekingis on midagi viltu», kirjutas Xinhua.

Politsei pidas kinni kuus inimest. Samas teatasid kaks populaarseimat mikroblogi (sina.com ja Tencent), et inimesed ei saa üksteisele sõnumeid nende kaudu edastada ja seda uue nädala teisipäevani.

Hiina võimude püüdeid puhastada küberruumi peavad paljud aga netivabaduse piiramiseks riigis. Riigis kasutab internetti enam kui 500 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles