Kohtunik peatas viimase Guantanamo vangi protsessi

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Nashiri
Al-Nashiri Foto: Reuters / Scanpix

Guantanamo terrorismivangla sulgeda otsustanud USA president Barack Obama teatas eile isiklikult 2000. aastal sõjalaeval USS Cole hukkunute omastele, et süüdistused rünnaku korraldajaks peetava mehe vastu tühistatakse.





43-aastasele Saudi Araabia kodanikule Abd al-Rahim al-Nashirile esitatud süüdistustest loobus Guantanamo sõjakuritegude tribunali tegevust kontrolliv kohtunik Susan Crawford.

Al-Nashiri oli viimane Guan­tanamo vang, kelle juhtum oli kohtus. 22. jaanuaril peatas Obama kõik Kuuba mereväebaasis hoitavate vangidega käivad kohtutoimingud. Al-Nashiri juhtumiga tegelev kohtunik James Pohl soovis aga ikkagi protsessiga edasi minna. Crawford välistas oma otsusega Pohli ja presidendi soovi vastuolu.

USA kaitseministeeriumi teatel ei tähenda see veel, et al-Nashiri ei võiks saada uusi süüdistusi. Tema kaitsjate väitel aga tuleb tõendeid nüüd täiesti nullist uuesti koguma hakata. Nimelt on Luure Keskagentuur (CIA) võtnud omaks, et nende uurijad kasutasid al-Nashirilt tunnistuste kättesaamiseks ka piinamist, täpsemalt öeldes nn uputamismeetodit.

Meccas sündinud al-Nashiri läks Afganistani ajal, kui seal olid veel Nõukogude väed, eesmärgiga aidata afgaanidel nende vastu võidelda.

Osama bin Ladeniga kohtus ta esimest korda aastal 1996, juba siis soovitas too tal Al Qaedaga liituda, nagu ka aasta hiljem. Nashirist sai organisatsiooni liige aastal 1998.

Al-Nashiri esimene käeproov 2000. aastal USA sõjalaeva USS The Sullivansi rünnaku korraldamisel ebaõnnestus. Terroristid laadisid plahvatama mõeldud väikepaadile liiga palju lõhkeainet, mistõttu hakkas see uppuma juba enne, kui jõudis ameeriklaste aluse lähedale.

Samal aastal korda läinud rünnak teisele USA sõjalaevale USS Cole’ile tõi aga Al-Nashirile Araabia poolsaare ekstremistide  ringkondades palju kuulsust.

Al-Nashiri arreteeriti 2002. aastal. Enne Guantanamosse viimist hoiti teda ligi neli aastat CIA salavanglas.

USS Cole’i rünnak

•    Jeemenis Adeni sadamas seisnud Ameerika Ühendriikide sõjalaeva USS Cole ründasid enesetaputerroristid 2000. aasta 12. oktoobris.
•    Surma sai 17 ja vigastada 39 USA mereväelast.
•    2007. aastal leidis USA kohus, et rünnakus olid süüdi terroriorganisatsioon Al Qaeda ja neid aidanud Sudaani valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles