Budapestis nõudsid sajad inimesed presidendi tagasiastumist

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sajad ungarlased avaldasid eile Budapestis meelt, nõudes president Pal Schmitti tagasiastumist seoses plagiaadiskandaaliga.

«Pal Schmitt, paki oma asjad,» skandeerisid meeleavaldajad presidendipalee juures.

Meeleavaldus järgnes Schmitti reedeõhtusele teleintervjuule, milles ta kinnitas, et ei kavatse ametist lahkuda, kuigi päev varem jäeti ta ilma doktorikraadist seoses plagiaadisüüdistustega.

Parlamendi opositsiooniparteid - sotsialistid, liberaalne LMP ja paremäärmuslik Jobbik - on näidanud erakordset ühtsust, nõudes 69-aastase Schmitti tagasiastumist.

Ungari seaduste kohaselt saab presidenti tagandada ainult juhul, kui seda toetab kaks kolmandikku parlamendisaadikutest.

See tähendab, et opositsioon ei suuda üksi riigipead ametist lahti kangutada, kuid nad võivad muuta skandaali väga ebameeldivaks, kui nad otsustavad algatada tagandamishääletuse.

«Seda opositsiooniparteid üheskoos suudavad,» ütles analüütik Zoltan Kiszelly. «See sunnib valitsust kaitsma presidenti parlamendis ning sellega tõmbab valitsus skandaali enda peale.»

LMP on juba teatanud, et kavatseb algatada tagandamishääletuse.

Peaminister Viktor Orban ütles, et otsuse peab langetama Schmitt ise. Presidendil on Ungaris suuresti tseremoniaalne ametikoht.

Schmitt oli Orbani Fideszi partei aseesimees, kui ta valiti parlamendi spiikriks ning seejärel 2010. aastal presidendiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles