Plagiaadiskandaali sattunud Ungari president pani ameti maha

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pal Schmitt
Pal Schmitt Foto: SCANPIX

Ungari president Pal Schmitt astus tagasi ja seda doktoritöö ümber keerelnud plagiaadiskandaali tõttu.

Schmitt teatas lahkumisotsusest parlamendile täna, vahendas Bloomberg.

Opositsioon hakkas nõudma riigipea lahkumist kui selgus, et suur osa tema doktoriväitekirjast on maha kirjutatud.

Juba varem oli president jäänud seetõttu ilma spordidoktori aunimetusest.

Alles kaks päeva tagasi oli Schmitt seisukohal, et presidenti tööülesanded ja doktoritöö pole omavahel seotud ning lubas kirjutada uue doktoritöö.

President Schmitti doktoritööst kui võimalikust plagiaadist kirjutas selle aasta alguses ajaleht HVG. Väljaande andmetel on suur osa pärit viis aastat varem ilmunud ühe bulgaarlase doktoridissertatsioonist, vahendab novinite.com.

Pal Schmitt kaitses olümpiamänge puudutanud doktoriväitekirja aastal 1992. HVG kirjutas, et enam kui 80 protsenti sellest oli kirjutatud maha Nikolai Georgijevi 1987. aastal kaitstud doktoritööst.

Ajalehe andmetel mainib Schmitt allikate loetelus Georgijevi tööd, kuid otseselt laenatud kohti, mida on ligi 180 lehekülge, ta pole ära märkinud. Schmitti doktoritöö on kokku 215 lehekülge pikk.

Schmitt sai Ungari presidendiks juunis 2010. aastal.

Kahtlustused uurimistööde kopeerimisest on kukutanud poliitikuid varemgi. Mullu märtsis pani selle tõttu ameti maha Saksa kaitseminister Karl-Theodor zu Guttenberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles