Eesti missioon Iraagis on lõpetatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo osales laupäeval Iraagis Bagdadi niinimetatud rohelises tsoonis toimunud tseremoonial, millega lõpetati Eesti kaitseväe missioon Iraagis.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo osales laupäeval Iraagis Bagdadi niinimetatud rohelises tsoonis toimunud tseremoonial, millega lõpetati Eesti kaitseväe missioon Iraagis. Foto: Reuters / Scanpix

Kaitseminister Jaak Aaviksoo osales laupäeval Iraagis Bagdadi niinimetatud rohelises tsoonis toimunud tseremoonial, millega lõpetati Eesti kaitseväe missioon Iraagis.


Aaviksoo ütles BNSile, et see tänu, mille Iraagi kaitseminister presidendi ja peaministri nimel Eesti kaitseväelstele üle andis oli äärmiselt oluline. Minister nentis, et paljude riikide puhul pole sellist missiooni lõpetamist toimunudki.

Ta lisas, et see ning viis aastat ja seitse kuud kestnud missioon tuleb igati kasuks Eesti kuvandile rahvusvahelises plaanis.

Tseremoonial osalesid ka Iraagi armee ja liitlasvägede esindajad.

Aaviksoo nentis, et kaitsealane koostöö Iraagiga jätkub teises formaadis, eelkõige koolituse alal. Kolm Eesti staabiohvitseri osalevad selles NATO treeningmissioonil raames.

Ta lisas, et kirjutas Iraagi kaitseministri Abdul Al-Qadir Jassamiga alla ühisdeklaratsiooni koostööst, see võib kaasa tuua iraaklaste koolitamise Balti kaitsekolledžis ja kaitseväe ühendatud õppeasutuses.

Praegu on Iraagis ka Eesti logistikud, kelle ülesanne on sealt ära tuua Eesti kaitseväe varustus. Minister avaldas lootust, et see juhtub lähiajal.

Eesti kaitsevägi osaleb Iraagi missioonil alates 2003. aasta juunist ning on kaotanud kaks meest.

2004. aasta 28. veebruaril hukkus Estpla-8 nooremseersant Andres Nuiamäe, kui patrullimise ajal plahvatas omavalmistatud lõhkekeha.

Sama aasta 25. oktoobril hukkus vanemveebel Arre Illenzeer, kui ebastandardse lõhkekehaga rünnati motoriseeritud patrullis osalenud kergejalaväerühma Estpla-9 veoautot.

Haavata on saanud paarkümmend Eesti kaitseväelast.

Riigikogu otsustas mullu 17. detsembril pikendada Eesti kaitseväe missiooni Iraagis järgmise aasta lõpuni, juhul kui Iraak esitab vastava palve ja sõlmitakse vägede staatusleping või võtab ÜRO vastu sellekohase resolutsiooni.

Kuna Eestil ei õnnestunud jõuda Iraagi valitsusega kokkuleppele vägede staatusleppe osas, otsustati lõpetada missioonil osalemine lahingüksusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles