Assadi onu: Bashar kaua enam võimul ei püsi

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Damaskuses. Bashar al-Assadi onu Rifaati sõnul aktsepteerib suur osa süürlastest endiselt Assadi dünastia võimu.
Meeleavaldus Damaskuses. Bashar al-Assadi onu Rifaati sõnul aktsepteerib suur osa süürlastest endiselt Assadi dünastia võimu. Foto: SCANPIX

Süüria presidendi Bashar al-Assadi onu Rifaat al-Assad usub, et tema vennapoeg ei suuda enam kaua võimul püsida.

Rifaat al-Assad ütles BBC-le, et Süürias aasta aega kestnud verevalamise tõttu ei saa riigipea ülestõusu üle elada. Presidendi onu on elanud eksiilis pärast seda, kui ta 1980ndatel üritas edutult haarata võimu oma vennalt ja Bashari isalt Hafez al-Assadilt.

Rifaat al-Assad saadeti riigipöördekatse järel 1984. aastal eksiili, kuid hoidis Süüria asepresidendi kohta 1998. aastani.

«Probleemid on nüüd levinud kõigisse Süüria osadesse – vägivallast pole pääsenud ükski paik –, seega ma ei usu, et ta suudab võimule jääda,» ütles ta. «Soovitaksin tal siiski oma kohale edasi jääda, et ta saaks uue valitsusega koostööd teha ja pakkuda neile oma kogemust.»

Rifaati sõnul aktsepteerib suur osa süürlastest endiselt Assadi dünastia võimu. Kui korraldataks vabad valimised, pälviks Assadi perekond palju rohkem toetust kui «mõttetud» opositsioonitegelased, ütles ta.

Rifaat kritiseeris Bashari saamist presidendiks 2000. aastal pärast Hafezi surma, nimetades seda tõeliseks farsiks ja põhiseadusvastaseks teatritükiks. Presidenditooli pidanuks pärima tema, väitis Rifaat, kes praegu elab Pariisis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles