Medvedev ei anna Hodorkovskile armu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski 2011. aasta mais.
Mihhail Hodorkovski 2011. aasta mais. Foto: SCANPIX

Kremli inimõigusnõunik ütles täna, et president Dmitri Medvedev ei andnud armu endisele kütuseärimehele Mihhail Hodorkovskile, mistõttu võib teda oodata ees veel neli aastat vanglas.

Ametistlahkuv president käskis 4. märtsil ootamatult Hodorkovski ja veel 31 inimese juhtumid uuesti läbi vaadata – samal päeval, kui Vladimir Putin taas presidendiks valiti.

Likvideeritud naftafirma Jukos asutaja Hodorkovski mõisteti pettuse eest vangi 2003. aastal, Putini esimesel ametiajal presidendina. Ta mõisteti uuesti süüdi 2010. aastal uuel kohtuprotsessil, mis algas mõni kuu enne seda, kui ta oleks pidanud vabanema.

Meedia spekuleeris võimaluse üle, et talle antakse armu enne 7. maid, kui Medvedev ametlikult võimuohjad Putinile annab. Selle põhjustas ekspertgrupi hiljutine väide, et Hodorkovski ei pea vabanemiseks oma süüd tunnistama.

«President ei ole selle arvamusega nõus,» ütles Kremli inimõigusnõukogu juht Mihhail Fedotov raadiojaamale Ehho Moskvõ.

Ta ütles varem RIA Novostile, et Medvedev on juba allkirjastanud resolutsiooni, mille kohaselt ei ole ta ekspertide hinnanguga nõus.

Otsuseni juhtumid uuesti läbi vaadata viis Medvedevi ja registreerimata parteide liikmete kohtumine veebruaris. Parteid olid kolm kuud Putini naasmise vastu meeleavaldusi korraldanud.

Medvedevil on täna kavas teine kohtumine opositsioonijuhtidega ja Fedotovi avalduse eesmärk on ilmselt summutada kuuldusi, et Venemaa kõige kuulsam vang varsti vabaneb.

Hodorkovski rahastas aastail 2000-2008 avalikult Putini-vastast opositsiooni.

Kunagine Venemaa rikkaim inimene Hodorkovski on veetnud vangis üle kaheksa aasta. Moskva apellatsioonikohus jättis mullu juunis jõusse tema süüdimõistmise teisel kohtuprotsessil, mis puudutas nafta varastamist omaenda firmalt, ent lühendas talle mõistetud karistust aasta võrra. Tema vangistustähtaeg lõpeb 2016. aastal, juhul kui teda ennetähtaegselt vanglast ei vabastata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles