Khatami teatas Iraani presidendiks kandideerimisest

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohammad Khatami
Mohammad Khatami Foto: AFP / Scanpix

Iraani endine president Mohammad Khatami teatas pühapäeval, et kandideerib juunis uuesti riigipeaks.


«Teatan siin, et võtan valimistest tõsise kandidaadina osa,» ütles 65-aastane Khatami uuendusmeelsete poliitikute kohtumisel.

Aastail 1997-2005 presidendiametit pidanud Khatami aitas toona kaasa pingelangusele suhetes Läänega, kuid tema mantlipärija Mahmoud Ahmadinejadi ajal on need järsult halvenenud. Ka käremeelne Ahmadinejad kavatseb taas riigipeaks kandideerida.

Iraani presidendivalimised on välismaailma teravdatud tähelepanu all. USA president Barack Obama on andnud mõista, et 1979. aasta Iraani islamirevolutsiooni järel kahe riigi suhted katkestanud Washington on valmis kursimuutuseks.

Mõne analüütiku arvates ootab Valge Maja juunini, enne kui oma plaani üksikasjad välja kuulutab. Teheran omakorda on dialoogi alustamiseks esitanud kõrged nõudmised, mis võib tuleneda kavatsusest esmalt presidendivalimiste tulemused ära oodata.

Iraani poliitikas kuulub viimane sõna ajatolla Ali Khameneile, kuid vaatlejate arvates on presidendil võimalus asjade kulgu mõjutada, kuivõrd Khamenei püüab tagada poliitilise eliidi üksmeelt.

Ahmadinejadi on üha häälekamalt hurjutatud tema majanduspoliitika ja hüppelise inflatsiooni pärast. Eelkõige reformistid rõhutavad, et praeguse riigipea tulised kõned on tuumarelva salajases arendamises kahtlustatud Iraani veelgi suuremasse välisisolatsiooni tõuganud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles