Leedu hakkab juutidele maksma hüvitist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juudi kogukonna liige Vilniuses asuva juudi õpetlase Vilna Gaoni mälestustahvli juures.
Juudi kogukonna liige Vilniuses asuva juudi õpetlase Vilna Gaoni mälestustahvli juures. Foto: SCANPIX

Leedu valitsus andis heakskiidu erifondi loomiseks, mis kompenseeriks juutidelt Teise maailmasõja käigus konfiskeeritud kinnisvara.

«See on väga oluline otsus pärast 15 aastat väldanud diskussioone,» ütles peaminister Andrius Kubilius täna uudisteagentuuri AFP vahendusel ajakirjanikele.

Mullu võttis Leedu vastu seaduse, milles võttis kohustuse juutidelt ebaseaduslikult omastatud kinnisvara hüvitamiseks. Fondi kaudu makstakse järgneva kümne aasta jooksul välja 128 miljonit litti (37 miljonit eurot).

Fondi raha on mõeldud kasutamiseks religiooni, tervishoiu, teaduse, kultuuri valdkondades. Tänavusest riigieelarvest on valitsus lubanud holokausti ohvritele eraldada kolm miljonit litti.

Leedu on Euroopa riikidest viimane, kes pole siiani lahendanud küsimust juutide vara tagastamise kohta. Vastavalt kehtivale seadusandlusele tagastati juudi kogukonnale vaid sünagoogid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles