CIA raport: Iraanil pole pommi jaoks piisavalt uraani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsentrifuugid Iraanis Natanzis asuvas uraanirikastustehases.
Tsentrifuugid Iraanis Natanzis asuvas uraanirikastustehases. Foto: SCANPIX

Iraanil on umbes 80 kilogrammi 20 protsendini rikastatud uraani, millest ei piisa tuumapommi valmistamiseks, kinnitatakse USA Luure Keskagentuuri (CIA) raportis kongressile.

Eksperdid osutavad, et tuumapommi tootmiseks on vaja 250 kilogrammi rikastatud uraani, vahendab täna Iisraeli ajaleht Jerusalem Post.

Lehe andmetel räägitakse CIA raportis, et Iraan jätkas 2011. aastal tuumataristu laiendamist ning elavdas uraani rikastamise protsessi.

USA luure andmetel tootis Iraan mullu 4,9 tonni madala rikastustasemega uraani, 2010. aastal 3,2 tonni ning 2009. aastal 1,8 tonni.

Rikastatud uraani toodetakse Natanzi maa-aluses keskuses esimese põlvkonna tsentrifuugide abil. Lisaks sellele katsetas ja käivitas Iraan kaasaegsemad tsentrifuugid samuti Natanzis asuvas katsetehases. Samuti alustas Iraan 20 protsendini rikastatud uraani tootmist Fordu ettevõttes.

CIA andmetel käivitas Iraan ühtekokku 6200 tsentrifuugi võrreldes 3800-ga, mis tegutsesid 2010. aasta augusti seisuga.

Raportis nenditakse samuti, et mitmete asjaolude tõttu on käesoleval aastal uraani rikastamise protsess mõnevõrra toppama jäänud.

Samas osutab USA luure, et Iraan on edasi liikunud ballistiliste rakettide loomise programmi elluviimisel.

Mullu juunis ja juulis toimus Iraanis rida raketistarte. Samuti teatas Iraan, et raketišahtid on muutunud kaitstumaks võimalike rünnakute eest, viidatakse raportis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles