Kasahstan pakub USA-le koostööd

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide sõdur Kõrgõzstanis asuvas Manasae õhuväebaasis.
Ühendriikide sõdur Kõrgõzstanis asuvas Manasae õhuväebaasis. Foto: AP / Scanpix

Kasahstani välisministeeriumi esindaja kinnitusel on Kesk-Aasia riik valmis tagama oma territooriumil USA mittesõjaliste veoste transpordi Afganistani.


«Kasahstan andis nõusoleku USA kontingenti Afganistanis toetavate veoste transiidiks maismaad mööda,» ütles Kasahstani välisministeeriumi pressiesindaja Jeržan Ašikbajev täna ajakirjanikele, vahendas AFP.

Ašikbajev rõhutas, et tegemist on tsiviilotstarbeliste kaupadega ja lepingu üksikasjad on täpsustamisel.

Kasahstan on avalikult ajanud mitmesuunalist poliitikat, manööverdades edukalt Moskva, Pekingi ja Washingtoni vahel.

Õhukoridori kaudu on võimalik varustada Afganistanis äärmusrühmituse Taliban mässulistega sõdivaid NATO väeüksuseid.

Kõrgõzstan teatas möödunud nädalal, et on otsustanud sulgeda riigi territooriumil asuva USA Manasi õhuväebaasi, mis oli oluline lüli NATO koalitsioonivägede operatsioonides.

Vahetult enne seda teatas Kreml, et annab Kõrgõzstanile laenu ja kustutab osa võlast. Väidetavalt oli USA lennuväebaasi sulgemine eeltingimus rahalise toetuse eraldamiseks.

Diplomaatiliste allikate teatel on USA lähedal ka lepingu sõlmimisele Tadžikistani ja Usbekistaniga. Viimane on lubanud Washingtonil hakata Afganistani liitlasvägesid varustama raudteed mööda ja Tadžikistan on pakkunud selleks oma õhuruumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles