Palverändurid tähistavad Jeruusalemmas paasapühi ja suurt reedet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katoliiklasest palverändur Jeruusalemmas.
Katoliiklasest palverändur Jeruusalemmas. Foto: SCANPIX

Kristlased ja juudid Pühal maal alustasid täna oma kõige tähtsamate pühade tähistamist, sest suur reede ja juutide paasapühad langesid samale ajale.

Päikeseloojangul algavatel paasapühadel tähistatakse juutide põgenemist Egiptuse orjapõlvest. Samal ajal kogunesid Jeruusalemma vanalinna kitsastele tänavatele tuhanded katoliiklased ja protestandid, et osaleda Jeesus Kristuse ristilöömist ja matmist tähistaval rongkäigul.

Õigeusklikud tähistavad lihavõttepühi ülehomme ja peavad järgmisel laupäeval Püha Haua kirikus püha tule tseremoonia.

Palverändurid olid suuresti vaiksed, sammudes samal teel, mille Jeesus enne ristilöömist läbis.

Enne pühi sulges Iisraeli armee kaheks päevaks Jordani jõe okupeeritud läänekalda ning palestiinlased on Iisraelisse lubatud vaid hädavajaliku meditsiini- või humanitaarabi saamiseks.

Evangeeliumite kohaselt reedeti juudi rahvusest Jeesus vaid mõni tund pärast paasapühade söömaaega oma apostlitega Jeruusalemmas. Vaid mõni tund hiljem mõisteti ta surma ning teda sunniti oma risti linnast välja Kolgata mäele tassima.

Suure reede kombetalitus näeb ette suundumist Jeruusalemma vanalinna, et läbida kannatuste tee ehk via dolorosa, mida mööda Jeesus piiblitraditsiooni kohaselt risti kandis.

Rongkäik algab kloostrist, kus Jeesust piitsutati, mõnitati ja kus ta sai pähe okaskrooni. Seejärel liigutakse mööda kitsast tänavat mäkke ning tehakse sel teel 14 peatust.

Protsessioon lõppeb Püha Haua kirikus, mis on ehitatud paika, kus Kristus piiblilegendi kohaselt risti löödi ja maha maeti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles