Mali president astus ametlikult tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amadou Toumani Toure.
Amadou Toumani Toure. Foto: SCANPIX

Mali president Amadou Toumani Toure, kes eelmisel kuul sõjaväelise riigipöördega kukutati, lahkus ametlikult ametist, teatas kriisi rahvusvaheline vahendaja pühapäeval.

«Me just saime tema tagasiastumisavalduse,» ütles Burkina Faso välisminister Djibrill Bassole ajakirjanikele pärast kohtumist Toure’ga Mali pealinnas Bamakos.

«Sellest johtuvalt informeerime me kompetentseid ametkondi, et tema tagasiastumine saaks ametlikuks ning rakendataks kohaseid meetmeid,» lisas ta.

Toure’i tagasiastumine avab teda kukutanud huntale tee võimult lahkumiseks.

Lääne-Aafrika riikide ühendusega ECOWAS saavutatud kokkuleppe kohaselt lubasid hunta liidrid, et pärast seda, kui Toure on ametlikult ametist lahkunud, astuvad ka nemad kõrvale, et võimaldada naasta riigil demokraatia juurde.

Kokkulepe nägi ka ette ECOWASi kehtestatud sanktsioonide tühistamist ning riigipöördega seotud isikute amnesteerimist.

Mali ajutiseks presidendiks saab parlamendi spiiker Dioncounda Traore, kelle ülesandeks on organiseerida valimised, võimaluse korral 40 päeva jooksul. Ta peab tegelema ka riigi põhjaosas jätkuva tuareegide ülestõusuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles