Europarlamendi liikmed uurivad CIA salavangla olemasolu Leedus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CIA logo
CIA logo Foto: Wikipedia.org

Aprilli lõpus saabub Leedusse Euroopa Parlamendi delegatsioon, et uurida USA Luure Keskagentuuri (CIA) salavangla väidetavat olemasolu riigis.

Europarlamendi kodanikuvabaduste, sise- ja justiitskomitee saadikud koostavad 25.-27. aprillil toimuva visiidi käigus raporti kinnipeetavate võimaliku ebaseadusliku kinnipidamise ja transportimise kohta Euroopas CIA poolt.

Delegatsioon kohtub Leedu presidendi Dalia Grybauskaite, valitsuse ja parlamendi liikmetega ning riikliku julgeoleku, tsiviillennundusvalitsuse ja inimõigusinstituudi esindajatega. Delegatsioon soovib kohtuda ka peaprokuröri asetäitja Darius Raulusaitise, endise peaprokuröri Algimantas Kliunka ja endise julgeolekuvalitsuse direktori Arvydas Pociusega ning külastada väidetavaid kinnipidamispaiku.

Leedu peaprokuratuur otsustas eelmise aasta oktoobris mitte jätkata eeluurimist Leedus väidetavalt paiknenud CIA salavanglate suhtes.

Prokuratuuri avalduse kohaselt uurisid süüdistajad inimõigusorganisatsioonide Amnesty Internationali, Reprieve ja Human Rights Monitoring Institute’i esitatud informatsiooni seoses CIA lendudega Leedu territooriumil ning otsustasid, et see on ebaoluline.

Avalduses toonitati, et ükski asitõend ei viita sellele, et Leedus hoiti kinni mõnda võõrriigi kodanikku ning organisatsioonide edastatud teave ei anna alust selles otsuses kahtlemiseks.

Leedu parlamendi uurimine tegi kindlaks, et Leedus maandus aastatel 2003-2006 mitu CIA lennukit, kuid kinnitust ei leidnud väited, et Leedus hoiti arvatavaid terroriste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles