Breiviki advokaat: olen kaotanud osa oma hingest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geir Lippestad
Geir Lippestad Foto: SCANPIX

Norra advokaat Geir Lippestad alustab järgmisel nädalal tööga, mis kadedust ei tekita.

Ta peab kohtus kaitsma Norra vihatuimat meest, massimõrvar Anders Behring Breivikit, kes möödunud aasta suvel tappis Oslos ja Utøya saarel 77 inimest, kirjutab Reuters.

Päev pärast Breiviki tapmisi sai 47-aastane Lippestad politseilt kõne, et kas tema võiks hakata Breiviki advokaadiks.

«Mu esimene reaktsioon oli eitav. Ma ei tahtnud, kuna pidasin seda liiga keeruliseks,» lausus Lippestad.

Lippestad küsis nõu ka oma abikaasalt, kes on medõde.

«Mu naine ütles, et kui Breivikit oleks tulistatud, siis oleks arstid ja medõed teda aidanud ehk siis oma tööd teinud. Ta ütles mulle, et ma olen advokaat ning ka mina peaksin oma tööd tegema,» meenutas norralane.

Lippestad on viimased paar nädalat valmistunud 16. aprillil algavaks kohtuistungiks.

«Lihtne oleks öelda, et see juhtum on nii keeruline ja julm, et see inimene ei ole väärt õiglast kohut. Kuid kui ühe isiku puhul teha erand, siis seame sellega demokraatia ja õigused kahtluse alla. Inimestel peavad olema ühesugused õigused ja neile tuleb määrata sama teo eest samasugused karistused,» selgitas advokaat.

Kolleegid kirjeldavad Lippestadi kui «maailma ühte kõige kannatlikumat meest» ning ta maailmavaade on liberaalne ning mitte hukkamõistev. Breiviki vaated on ta advokaadile vastupidised - äärmuslikud ja kitsarinnalised.

Kohtus peab Lippestad loomulikult oma klienti kaitsma.

Arvatakse, et Lippestad ehitab kaitse üles sellele, et Breivik säästis Utøya saare tulistamises lastest noorimaid, tegi hiljem politseiga koostööd ning tunnistas teod üles.

Breivik soovib, et kohus ei tunnistaks teda süüdimatuks, vaid oma tegude eest vastutavaks.

Kui Lippestad nõustus Breiviki advokaadiks hakkama, sai ta esialgu ähvardusi, kuid nüüdseks on tal ka suur hulk poolehoidjaid. Nende seas isegi Utøya saarelt eluga pääsenud noori.

Vastuolulisest ülesandest hoolimata ei kahetse Lippestad, et ta Breiviki advokaadiks hakkas. Kuid samas ta tunnistas, et see on tema jaoks katsumus.

«Mulle tundub, nagu oleksin selle juhtumiga seoses osa oma hingest kaotanud. Kui see on läbi, siis loodan kaotsi läinud hingeosa tagasi saada. Tahan olla jälle selline, nagu varem,» lausus Lippestad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles