Pentagon: Põhja-Korea kavandatav raketistart oleks provokatsioon

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister Leon Panetta
USA kaitseminister Leon Panetta Foto: SCANPIX

USA kaitseminister Leon Panetta vestles eile õhtul telefoni teel oma Lõuna-Korea kolleegi Kim Kwan-jiniga, keskseks teemaks oli Põhja-Korea kavandatav raketistart, ütles Pentagoni esindaja.

«Mõlemad liidrid peaksid Põhja-Korea raketistarti tõsiseks provokatsiooniks ning Põhja-Korea rahvusvaheliste kohustuste ja ÜRO Julgeolekunõukogu kehtivate resolutsioonide rikkumiseks,» ütles George Little.

USA kutsus varem eile Põhja-Koread mitte korraldama tuumakatsetust ega saatma kaugmaaraketiga satelliiti orbiidile, samuti palus Washington Hiinat, et see avaldaks oma naabrile survet sellistest «provokatiivsetest sammudest» hoidumiseks.

Lõuna-Korea teatas üleeile, et satelliidi teelesaatmisega kiirustav Põhja-Korea valmistub ka kolmandaks tuumakatsetuseks. Pyongyang loodab oma järjekordse tuumakatsetusega naabreid hirmutada, kuid see vaid ärritaks lääneriike, kes püüavad Põhja-Korea tuumaambitsioone ohjeldada.

USA välisministeerium on korduvalt Põhja-Koreale soovitanud satelliiti mitte teele saata, öeldes, et sellega rikutaks ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone ja 29. veebruaril sõlmitud tuumakokkulepet.

Põhja-Korea väitel ei tee ta midagi enamat, kui tahab saata orbiidile ilmasatelliidi, Lõuna-Korea ja USA hinnangul on aga tegemist ballistilise raketi varjatud katsetusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles