USA ja Venemaa otsivad Afganistani küsimuses üksmeelt

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõdurid Afganistanis.
Sõdurid Afganistanis. Foto: Reuters / Scanpix

USA abivälisministri asetäitja Patrick Moon sõitis Moskvasse, et pidada Venemaa saadikutega läbirääkimisi Afganistanis asuvate NATO liitlasvägede võimalike uut varustusteede avamise osas.


Venemaa on avaldanud valmisolekut laiendada Ühendriikidega koostööd mittesõjaliste tarnete osas, kuid vastava kokkuleppe sõlmimise eelduseks on ka Kasahstani ja Usbekistani nõusolek, sest transiiditee kulgeb läbi nende õhuruumi, vahendas Reuters.

USA on sunnitud tegema diplomaatilisi jõupingutusi selleks, et Afganistanis islamistlike Talibani mässuliste võitlejatega sõdivad NATO koalitsiooniväed ei satuks tulevikus raskustesse.

Nädala eest teatas Kesk-Aasia riigi Kõrgõzstani juhtkond, et soovib sulgeda riigi territooriumil asuva USA õhujõudude Manase baasi, mille kaudu varustatakse Afganistanis sõdivaid NATO väeüksuseid.

Kuigi hääletus USA sõjaväebaasi sulgemise üle pidi Kõrgõzstani parlamendis toimuma algselt juba sel nädalal, otsustati see edasi lükata. Ühe argumendina tõid Kõrgõzstani esindajad välja asjaolu, et nad soovivad oodata ära USA ja Venemaa arutelu tulemused.

Usbekistani territooriumil asunud õhuväebaasi oli USA sunnitud juba varem sulgema, sest Kesk-Aasia riigi juhtkond otsustas Termezis asunud sõjaväebaasi sulgeda.

Usbekid polnud rahul asjaoluga, et Euroopa Liit kehtestas 2005. aastal pärast ohvriterohket opositsioonirahutuste mahasurumist riigi vastu relvaembargo.

Diplomaatiliste allikate teatel on USA lähedal Usbekistaniga vajaliku lepingu sõlmimisele, mis lubaks Washingtonil hakata Afganistani liitlasvägesid varustama raudteed mööda.

Ka Kasahstani välisministeeriumi esindaja kinnitas eile, et riik on valmis tagama oma territooriumil USA mittesõjaliste veoste transpordi. Vastav leping puudutab väidetavalt ka maismaaterritooriumi kasutamist. Lisaks on pakkunud oma õhuruumi kasutamise võimalust ka Tadžikistan.

Talibani vastu võitlevad NATO väed saavad suurema osa oma varustusest USA terrorivastase sõjaga liitunud Pakistani kaudu, kuid sealsed võimud on juba ammu hädas mägistel aladel end sisse seadnud terrorirühmituste, islamiäärmuslaste ja kohalike sõjakate hõimudega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles