Mali uus juht ähvardab mässulisi totaalsõjaga

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mali uus liider Dioncounda Traoré (keskel) koos hunta juhi kapten Amadou Sanogoga (vasakul).
Mali uus liider Dioncounda Traoré (keskel) koos hunta juhi kapten Amadou Sanogoga (vasakul). Foto: SCANPIX

Lääne-Aafrikas asuva Mali uus, ajutine riigipea ähvardas riigi põhjaosa kontrollivate tuareegi mässuliste ja islamistide vastu alustada totaalsõda.

Senine parlamendispiiker Dioncounda Traoré andis täna pealinnas Bamakos presidendi ametivande. See teeb lõpu 22. märtsil riigipöörde korraldanud sõjaväelise hunta lühiajalisele võimule, vahendas AFP.

Traoré lubas kohe pärast ametivande andmist, et kui tuareegi mässulised, islamiradikaalid ja muud võitlejad, kes riigipöördele järgnenud kaose ajal haarasid enda kontrolli alla Mali põhjaosa, ei peata rüüstamist, vägistamist ja linnade okupeerimist, päästab ta nende vastu valla totaalse ja halastamatu sõja.

Traoré peab huntaga sõlmitud võimuleppe järgi korraldama lähima 40 päeva jooksul uued valimised.

Hunta on õigustanud oma otsust kukutada demokraatlikult valitud president Amadou Toumani Touré, sest tema valitsus ei suutnud edukalt võidelda jaanuaris uut pealetungi alustanud tuareegide vastu.

Ent riigipööre üksnes aitas mässulisi, lubades neil ilma erilise vastupanuta enda kontrolli alla võtta Põhja-Mali tähtsamad linnad, nende seas legendaarse Timbuktu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles