Analüütik: Liibüa relvad on jõudnud Somaalia piraatide kätte

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraatluses süüdistatavad somaallased Seišellide vanglas.
Piraatluses süüdistatavad somaallased Seišellide vanglas. Foto: SCANPIX

Somaalia piraadid on endale Liibüast hankinud arenenud relvastust, muu seas miine ja õlalt lastavaid raketiheitjaid, mida hakkavad ilmselt laevu rünnates kasutama, ütles täna julgeolekuanalüütik Judith van der Merwe.

«Avastasime, et Liibüa relvi müüakse maailma suurimal relvasmugeldajate mustal turul ning Somaalia piraadid on nende seas, kes Sierra Leones, Libeerias ja teistes riikides tegutsevatelt müüjatelt neid ostavad,» ütles Aafrika Terrorismiuuringute Keskuse ekspert Reutersile.

«Usume, et meie info on usaldusväärne, ning me teame, et mõned piraadid on hankinud meremiine, nagu ka Stingereid ja muid õlalt lastavaid raketiheitjaid,» ütles ta.

Van der Merwe sõnul pärineb tema info intervjuudest relvakaubitsejate, piraatide ja teiste allikatega. Juba varem oli teada, et Liibüa kodusõja ajal jõudis suur osa Muammar Gaddafi relvastusest mustale turule.

Somaalia rannikul ja kaugemalgi tegutsevad piraadid on laevade kaaperdamisega teeninud miljoneid dollareid. Kuigi NATO, Euroopa Liit ja muud riigid on Adeni lahele saatnud sõjalaevu, on nende mõju piraatlusele piiratud, sest turvama peab hiiglaslikku ala.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles