Separatistlik Abhaasia võib ÜRO vaatlejatest loobuda

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO sõiduk Gruusia-Abhaasia piiril.
ÜRO sõiduk Gruusia-Abhaasia piiril. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia separatistlik Abhaasia regioon teatas teisipäeval, et ta ei luba ÜRO relvarahuvaatlejatel tööd jätkata, juhul kui nende mandaati ei muudeta.


ÜRO vaatlusmissiooni mandaat aegub 15. veebruaril, vahendas uudisteagentuur BNS Reutersi teadet. 

Separatistlike võimude välisminister Sergei Šamba ütles, et uus mandaat peab peegeldama separatistide nõuet, et Abhaasia on iseseisev riik.

«Kui see ei vasta meie ettepanekutele, siis ei lase me neil siseneda. Me ei lase ÜRO Gruusia missiooni Abhaasiasse,» ütles Šamba telefonitsi Reutersile.

ÜRO vaatlusmissioon Abhaasias loodi 1993. aastal, et jälgida relvarahu sõja järel, mille käigus Abhaasia separatistid Gruusia väed välja tõrjusid.

Vaatlejad patrullivad administratiivpiiril, kus separatistide väed on pingsas vastasseisus Gruusia vägede ja politseiga.

Abhaasia võimud kinnitavad, et eelmise aasta sõda Venemaa ja Gruusia vahel teise separatistliku piirkonna - Lõuna-Osseetia pärast ning Moskva tunnustus mõlemale piirkonnale kui iseseisvatele riikidele, on muutnud vana mandaadi kehtetuks.

Sel nädalal peetakse mandaadi üle konsultatsioone ÜRO peakorteris New Yorgis. Diplomaadid Moskvas kinnitavad, et nad eeldavad mandaadi ajutist pikendamist, ent ei välisata, et kõnelused võivad ka ebaõnnestuda.

Šamba sõnul on üks Abhaasia tingimustest, et missiooni nimest eemaldatakse mis tahes viited Gruusiale, kuna separatistid ei tunnustab Gruusia suveräänsust.

«Me nõuame, et missioon peaks jätkama oma kohalolekut Abhaasias, ent muudetud mandaadiga, kuna eksisteeriv mandaat on kehtetu,» kuulutas ta.

«Seetõttu vajame uut mandaadis kokkuleppimise protsessi. Samuti tuleks arvesse võtta kohapeal toimunud muutuseid ning muuta nime,» sõnas Šamba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles