Põhja- ja Baltimaade tippkohtumine jääb ära

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ülikoolid osalevad tänavu 11 rahvusvahelises haridusprojektis
Eesti ülikoolid osalevad tänavu 11 rahvusvahelises haridusprojektis Foto: Peeter Langovits

Leedusse aprillikuu lõpuks kavandatud Balti- ja Põhjamaade tippkohtumine jääb ära.

«Rahvusvaheliste ja regionaalürituste ülekülluse tõttu, milles needsamad riigijuhid, peaasjalikult peaministrid, osalema peavad, ei sobi see poolaasta veel ühe kohtumise korraldamiseks, eriti praegu Euroopa Liidus eesistuja kohustusi täitvale Taanile,» ütles Leedu presidendi pressiesindaja Daiva Ulbinaitė BNSile.

Leedu kavandas 23. aprilliks tippkohtumist, kuna koordineerib sel aastal Põhja- ja Baltimaade koostööd.

Leedu välisministeeriumi esindajad kinnitasid, et kohtumise idee juurde on kavas naasta sügisel, kui koguneb küsimusi, mis nõuavad tipptasemel arutelu. Välisministeerium osutas, et alates 1992. aastast toimiv NB8 formaat ei ole ametlik.

«Erinevate struktuuride esindajad koordineerivad tegevust ja kohtumisi üldise kokkuleppe alusel. Nagu ütles ühe Põhjamaa tipp-poliitik: pole sellist küsimust, mida me ei saaks telefonitsi arutada, ning kui vaja, jätkata arutelu järgmisel päeval lõunalauas. See räägib mitteformaalsuse ja paindlikkuse kõrgest tasemest, mis on Põhjamaade poliitilise ja kultuurilise identiteedi tähtsaks jooneks,» viitas Leedu välisministeeriumi esindaja.

Põhjamaade ja Balti riikide koostöö ehk NB8 (Nordic-Baltic-Eight) on piirkondlik koostööformaat, mis hõlmab Rootsit, Soomet, Norrat, Islandit, Taanit, Eestit, Lätit ja Leedut.
Poliitilisel tasemel on koostöö olulisimad vormid peaministrite ja välisministrite iga-aastased kohtumised.

NB8 koostööks ei ole loodud eraldiseisvat struktuuri või organisatsiooni, küll aga on kokku lepitud, kes iga-aastaselt koostööd koordineerib. Tänavu on NB8 koostöö koordineerija Leedu, 2013. aastal Rootsi, 2014. aastal Eesti ja 2015. aastal Taani.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles