Süüria meeleavaldajad panevad relvarahu proovile

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria opositsiooniline Shaam News Networki väljastatud foto Daraa linnas täna toimuvast režiimivastasest protestist.
Süüria opositsiooniline Shaam News Networki väljastatud foto Daraa linnas täna toimuvast režiimivastasest protestist. Foto: SCANPIX

Tuhanded süürlased kogunesid täna opositsiooni üleskutse peale tänavaile protestima, samal ajal jätkusid riigis valitsusvägede ja mässuliste vahel kokkupõrked.

Aktivistide internetti postitatud videote põhjal protestisid Süüria meeleavaldajaid täna pealinnas Damascuses Qadami ja Assali piirkondades, ning  Irbini ja Bibla ja Daraa linnades.

Kuigi üldiselt paistab eile Süürias välja kuulutatud relvarahu pidavat, teatas Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, et ei usu relvarahu kestmisesse.

Ka seadis Sarkozy kahtluse alla Süüria presidendi Bashar al-Assadi soovi ÜRO ja Araabia Liiga eriesindaja Kofi Annani rahuplaanist kinni pidada ning soovitas selle kontrollimiseks kasutada vaatlejaid.

Täna võib ÜRO Julgeolekunõukogu hääletada vaatlejate riiki saatmise üle, kes hakkaksid jälgima mõlema konfliktipoole tegevust.

Diplomaatide sõnul võib Süürias järgmise nädala algul tööd alustada 20-30 vaatlejat. Missiooni täiskoosseisuks oleks vähemalt 200 vaatlejat.

Annan kutsus Süüriat üles aga riigi abi kättetoimetamiseks humanitaarkoridori avama.

«Härra Annan on sellest teadlik, et hetkel ei valitse riigis ideaalne olukord,» sõnas Annani pressiesindaja Ahmad Fawzi. « Tuleb vabastada kinnipeetuid ja avada humanitaarkoridore, » lisas ta.

Eile tapeti Süürias vähemalt kümme inimest, kelle hulgas oli seitse tsiviilisikut, lisaks said kümned inimesed haavata. Viimaste nädalatega võrreldes, mil suri kümneid inimesi, on seda aga märgatavalt vähem.

Siiski vaatleb maailm toimuvat skeptiliselt, sõnas ÜRO juhi Ban Ki-moon varem tehtud avalduses ja lisas, et režiim pole ka enne oma lubadusi täitnud.

Eelmise aasta märtsis alanud kokkupõrgetes on inimõigusorganisatsioonide hinnangul surnud üle 10 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles