Vene uurijad taotlevad Pussy Rioti eeluurimisvangistuse pikendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pussy Rioti toetaja eelmise kuu lõpul Moskvas.
Pussy Rioti toetaja eelmise kuu lõpul Moskvas. Foto: SCANPIX

Vene uurijad taotlevad veebruaris Moskvas Lunastaja Kristuse kirikus ülesastumist üritanud Putini-vastase Vene punkbändi Pussy Riot liikmete vahi all hoidmise tähtaja pikendamist.

Pussy Rioti liikmete advokaadi Nikolai Polozovi teatel taotlevad uurijad eeluurimisvangistuse pikendamist kolme kuu võrra.

Ta lisas, et tõenäoliselt on pikendatud ka asja eeluurimist, ehk et uurijatel ei piisanud selleks eraldatud kahest kust.

«Kahe kuu vältel ei ole minu kaitsealustega läbi viidud ühtegi uurimistegevust: ei ülekuulamisi, vastandamisi ega ekspertiise. Mulle pole üldse selge, millega uurimine põhjendab oma soovi jätta neiud vahi alla,» viitas ta.

Kaitsja kinnitusel kavatseb ta taotleda bändiliikmete vahi alt vabastamist.

«Me palume kohut valida neidude suhtes mõni muu meede, mis ei ole seotud vabadusest ilmajätmisega,» selgitas Polozov. Vastavat taotlust hakkab Moskva Taganka kohus arutama 19. aprillil.

Pussy Riot – rühm naisi, kes esitavad radikaalseid Vladimir Putini vastaseid protestilaule avalikes kohtades – üritas 21. veebruaril esitada laulu Lunastaja Kristuse kirikus Moskvas.

Eredavärvilisi kostüüme ja suusamaske kandes laulsid nad mõned sõnad laulust, enne kui turvamehed neid kinni võtma saabusid. Kõigil naistel õnnestus põgeneda, ent nad vahistati hiljem.

Neile esitati süüdistus huligaansuses, mis pandi toime organiseeritud rühmana ning sisaldas usuviha motiive. Selle eest võib neid ähvardada kuni seitsmeaastane vangistus.

Pussy Riot on rühm, mille liikmed kasutavad pseudonüüme. Nad alustasid kontsertide korraldamist eelmisel aastal ning jaanuarikuus tegid enne kinnivõtmist põgusa etteaste Punasel väljakul. Kahele liikmele määrati hiljem trahv.

Nende valik astuda üles kirikus pahandas paljusid usklikke.

Vene liidrid väisavad sageli jumalateenistusi Lunastaja Kristuse kirikus, mis ehitati üles 1990. aastatel. Kiriku hävitasid bolševikud ning samas paigas asus nõukogude ajal vabaõhuujula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles