Venemaa kasuks spioneerimises süüdistatav Kivimäki eitab süüd

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Kivimäki.
Timo Kivimäki. Foto: polsci.ku.dk

Kopenhaageni ülikooli soomlasest professor Timo Kivimäki, kellele Taani võimud on esitanud süüdistuse Venemaa kasuks spioneerimises, eitab oma süüd.

49-aastane Kivimäki, kelle Taani võimud pidasid esmakordselt kinni ja kuulasid üle 2010. aastal, tunnistas, et ta nõustas aastatel 2005-2010 nelja Vene diplomaati ning sai selle eest tasuks 16 000 eurot. Õppetööst kõrvaldatud Kivimäki end spioneerimises süüdi aga ei tunnistanud, kirjutas Helsingin Sanomat.

Taani julgeolekuteenistuse PET andmetel olid diplomaadid aga luurajad. PETi endine juht märkis sel nädalal YLE-le, et Kivimäki võis anda Venemaale ka infot oma üliõpilaste kohta, keda Venemaa saaks Taanis agentidena värvata.

Seejuures on Kivimäki töötanud õppejõuna ka Eesti Diplomaatide Koolis, kus ta pidas loengutsüklit, mis käsitles praktilist konfliktilahendust Aasias ja Aafrikas. Viimati käis Kivimäki Tallinnas loenguid pidamas selle aasta veebruaris.

Helsingin Sanomate andmetel olid aastaid Taanis töötanud Kivimäkil ka head kontaktid radikaalselt meelestatud moslemitega ja Kagu-Aasia separatistlike organisatsioonidega.

Kivimäki lubas kaitsta end kohtus, kus süüdimõistmise korral võib teda oodata ees kuni kuueaastane vanglakaristus. Kohus Kivimäki üle algab 8. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles