Gruusia esitles kodumaist luurelennukit

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili ja riigipea kuueaastane poeg Nikoloz Gruusia kodumaise drooni katselennul.
Gruusia president Mihheil Saakašvili ja riigipea kuueaastane poeg Nikoloz Gruusia kodumaise drooni katselennul. Foto: SCANPIX

Gruusia kaitsejõud demonstreerisid sel nädalal avalikkusele kodumaist mehitamata luurelennukit ehk drooni.

10. aprillil toimunud testlendu jälgis ka president Mihheil Saakašvili, vahendas Gruusia uudisteportaal civil.ge.

Gruusia kaitseministeeriumi teatel on drooni lennuaeg kuni kaheksa tundi ja see suudab lennata kuni 3000 meetri kõrgusel merepinnast. Õhusõiduki maksimumkiirus on 160 kilomeetrit tunnis.

Seni on Gruusia ostnud droone Iisraeli kaitsetööstusettevõttelt Elbit Systems. Selle firma toodetud Hermes-tüüpi luurelennukeid kasutas Gruusia ka 2008. aasta augustisõja ajal ning väidetavalt oli grusiinidel neist palju abi, kuna lennumasinad on varustatud digitaalsete videokaamerate ja infrapunakaameratega tänu millele sattusid Vene kolonnid korduvalt Gruusia vägede tule alla.

2011. aastal kaebas firma aga Gruusia kohtusse, leides, et Thbilisi võlgneb neile 2007. aastal sõlmitud lepingute järgi hinnanguliselt 100 miljonit dollarit. 2011. aasta destembris jõudsid pooled aga kokkuleppele, mille kohaselt lubas Thbilisis ettevõttele maksta 35 miljonit dollarit ning tagastada osa seadmeid.

Wikileaksi avaldatud eraluurefirma Stratfor kirjavahetuse kohaselt sõlmisid Iisrael ja Venemaa 2008. aastal aga salajase lepingu. Selle järgi andis Iisraeli Venemaale Gruusiale müüdud mehitamata luurelennukite andmesidekoodid, mille eest sai juudiriik vastutasuks infot Iraani raketisüsteemide Tor-M1 kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles