Kaczyński süüdistas Smolenski katastroofis taas valitsust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaroslaw Kaczyński (keskel) asetab Varssavi Powazki sõjaväekalmistul küünla Smolenski lennuõnnetuse ohvrite mälestuseks.
Jaroslaw Kaczyński (keskel) asetab Varssavi Powazki sõjaväekalmistul küünla Smolenski lennuõnnetuse ohvrite mälestuseks. Foto: SCANPIX

Kaks aastat tagasi lennuõnnetuses hukkunud Poola presidendi Lech Kaczyński kaksikvenna Jarosław Kaczyński hinnangul lasub Smolenski lennukatastroofi eest poliitiline vastutus Poola valitsusel.

Endine peaminister ja praegune opositsioonijuht Jarosław Kaczyński ütles eile parlamendis toimunud arutelul, et 96 inimelu nõudnud lennukatastroofi eest vastutab poliitiliselt sada protsenti Donald Tuski valitsus, kuna viimane ei pööranud piisavalt tähelepanu riigipea lennu ohutusmeetmetele ja oli presidendi suhtes vaenulikult meelestatud, vahendas Poola raadio koduleht.

«Selle kampaania nurjatu iseloom on ajaloos pretsedenditu,» märkis Jarosław Kaczyński, kes süüdistas Tuski ja praegust presidenti Bronisław Komorowskit selles, et nad alustasid vahetult pärast lennuõnnetust kampaaniat Poola lõhestamiseks.

Valitsusjuht süüdistas Jarosław Kaczyńskit ja opositsioonilise Seaduse ja Õigluse partei poliitikuid aga selles, et nad kasutavad lennuõnnetust oma poliitilistes huvides.

Opositsioon eesotsas Jarosław Kaczyńskiga on terve ametliku uurimise vältel olnud kriitiline nii Vene kui ka Poola uurijate töö suhtes. Pärast lennuõnnetust asutas erakond ka oma uurimiskomisjoni lennukatastroofi asjaolude väljaselgitamiseks, milles leiti, et Vene lennujuhid viisid TU-154 piloodid eksiteele. Ka leiti raportis, et pilootide oskused polnud piisavad õnnetuse ärahoidmiseks.

Eilne parlamendis lahvatanud tüli kahe leeri vahel kujunes niivõrd teravaks, et parlamendispiiker pidi välja kuulutama vaheaja. Vastasseis eelnes parlamendis toimunud hääletusele, millega Poola rahvasaadikud lükkasid tagasi kava nõuda Venemaalt lennukirusude väljaandmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles