Titanicult leitud esemed pannakse täna oksjonile

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänasel Titanicu huku 100. aastapäeval paneb mitu mainekat oksjonimaja enampakkumisele hulga uppunud laevalt leitud ja sellega seotud esemeid.

New Yorgi Guernsey oksjonimaja paneb täna enampakkumisele 5500 eset, mille koguväärtust hinnatakse 189 miljonile dollarile.

Praegu kuuluvad esemed RMS Titanic nime kandvale firmale ja USA kohtu otsusel saab aarete uueks omanikuks saada vaid üks inimene, kellel on kohustus neid hiljem ka avalikult eksponeerida, vahendas BBC.

Aastatel 1987-2004 toimunud ekspeditsioonide käigus laevalt toodud esemete hulgas on näiteks 17 tonni kaaluv Titanicu keretükk, laevareisijate isiklikke esemeid, portselani, ehteid, kuid ka sukeldumisvideosid ja uppumatuks peetud laevast tehtud 3D pilte.  

Lisaks Guernseyle korraldab täna oksjoni ka Bonhamsi oksjonimaja. 

Täna möödub sada aastat päevast, mil Southamptonist New Yorki teel olnud maailma suurim aurulaev Titanic jäämäega kokku põrkas, pooleks murdus ja Atlandi ookeani sügavustesse vajus.

Enam kui 1500 inimelu nõudnud ja kogu maailma šokeerinud katastroofi meenutatakse täna mitmete mälestusüritustega nii Ühendkuningriigis, Kanadas, Iirimaal kui ka Ühendriikides.

Parandatud kell 21.14 esemete orienteeruvat turuhinda. 5500 eseme koguväärtust hinnatakse 189 miljonile, mitte 189 000 miljonile dollarile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles