Norra massimõrvar plaanib kohtus kanda ette uue manifesti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik
Anders Behring Breivik Foto: SCANPIX

Norras Oslos algab täna kohus massimõrvar Anders Behring Breiviki üle.

Breivik valmistas kohtus ette kandmiseks uue manifesti, edastab Daily Telegraph.

Kohus teatas samas Breiviki advokaadile Geir Lippestadile, et Breivikil ei lubata täies mahus kanda ette 8000-sõnalist manifesti. Tegemist on jällegi paremäärmuslike seisukohtadega.

Manifesti kirjutamise jaoks võimaldati kohtualusele sülearvuti, poliitikasõnade- ja mõistete sõnaraamat ning koopia ta algupärasest manifestist.

Breivikil valmis uus manifesti möödunud nädala reedeks ning ta andis selle üle oma advokaadile.

Breivik kinnitas, et ta ei karda teda ees ootavat kohut, kuid samas kurtis, et ülekuulamisprotsess oli tema jaoks kurnav ning takistas mingil määral uue manifesti ettevalmistamist.

Täna algaval kohtuistungil saab Breivik kasutada vaid paberit ja pastapliiatsit.

«Kui ta plaanib tervet manifesti hakata ette kandma, siis sekkutakse üsna kiiresti. Teada on, et kui ta rääkima hakkab, siis on üsna raske teda katkestada,» sõnas advokaat Odd Gron.

Norra kohus, kannatanud ja avalikkus kahtlustavad, et Breivik tahab tema üle peetava kohtu show`ks keerata ning püüab võimalikult palju tähelepanu saada.

Kohus langetas möödunud reedel otsuse, et Breiviki enda kaitseks peetavat kõnet ei näidata televisioonis otseülekandena. Kaitsemeeskonna arvates peaks võrdõiguslikkuse nimel Breiviki kõnet ikkagi näitama.

Breiviki kohtuistungit kajastab 800 ajakirjanikku ja fotograafi, kellest 430 on välismaalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles