Breivik kordas oma manifestis olevaid seisukohti

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik kohtumaja pressiruumis oleva teleri ekraanil.
Anders Behring Breivik kohtumaja pressiruumis oleva teleri ekraanil. Foto: SCANPIX

Oslos jätkub teist päeva kohtuprotsess massimõrvas süüdistatava Anders Behring Breiviki üle, kus täna saab sõna ka kohtualune ise.

Alguses tahtis mees selgitada oma teo tagamaid ja palus, et tema sõnavõttu ei katkestataks.

Istungit jälgivad Rootsi Aftonbladet ja Dagens Nyheter vahendasid, et järgmisena ründas Breivik Norra meediat ja väitis, et see on näidanud teda vaimuhaige, lastetapja, nekrofiili ja fašistina.
«Enamik mõistab, et see on valelik propaganda ja koomika piiril.»

Ka muu meedia sai noomida. «Ajakirjanik, kes toetab multikultuursust, ei ole objektiivne,» teatas ta.

Breivik ütles, et on kaotanud usu demokraatiasse. «Inimesed, kes nimetavad mind vaenulikuks, on asjast valesti aru saanud. Minu nimetamist selleks on sama ekslik, kui öelda Ameerika Ühendriikide armee kohta, et see oli Teise maailmasõja ajal vaenulik.»

Midagi üllatavat tema kaitsekõnest välja ei tulnud. Ta korda üles oma manifestis olevaid seisukohti islami ohust ja kartustest etniliste muutuste pärast Norras.

Kohtunik palus tal mitu korda kas lõpetada või teha kiiremini, kuid lõpuks luges ta kõik 13 lehekülge vaiksel häälel ette ja seda ilma igasuguse improvisatsioonita.

Breivik kinnitas, et teeks kõike samamoodi ja uuesti. Ta väitis end mõistvat, et neid sõnu pole lihtne uskuda, kuna «meedia on viinud inimestega läbi ajupesu».

Kohus teeb kell 13 (Eesti aja järgi) lõunavaheaja ja pärast seda jätkub istung kella 17ni. Kell 17.30 leiab aset prokuröri ja advokaatide pressikonverents.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles