Tõmošenko juhtum läheb Euroopa Inimõiguste Kohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Tõmošenko
Julia Tõmošenko Foto: SCANPIX

Ukraina endine peaminister Julia Tõmošenko valitsuses siseministrina töötanud ning vastuolulisel kohtuprotsessil süüdi mõistetud Juri Lutsenko vaidlustas enda kinnipidamise Euroopa Inimõiguste Kohtus.


Lutsenko hagi ei puuduta nelja-aastast vanglakaristust, mis talle määrati veebruarikuus väidetava korruptsiooni ja võimu kuritarvitamise eest, vaid vahistamist 2010. aasta 26. detsembril ning eeluurimisvangistust.

Endise ministri advokaadid ütlesid, et nende klienti ei teavitatud kinnipidamise põhjusest ning kinnitasid, et tema eeluurimisvangistus oli meelevaldne ja ebareeglipärane.

«Tema kinnipidamise põhjuseks oli vajadus ta poliitilisest elust kõrvaldada,» ütles üks Lutsenko advokaatidest Valentina Telitšenko, viidates, et tema kliendi tervis halvenes vanglas järsult.

Lutsenko on olnud hädas diabeedi ja hepatiidiga, lisas ta.

Ukraina võimude esindaja kohtus Valeria Lutkovska osutas, et Lutsenko ei kasutanud ära kõiki Ukraina kohtute pakutavaid vaidlustamise võimalusi enne oma asja Strasbourg'i saatmist, ning nimetas tema hagi seetõttu Euroopa Inimõiguste Kohtu jaoks vastuvõetamatuks.

Samuti põhjendas ta Lutsenko eeluurimisvangistuse põhjust vajadusega takistada tunnistajate survestamist.

Lutsenko kinnitused, et tema protsess on poliitiliselt motiveeritud, põhinevad hüpoteesidel ja väidetel, lisas ta.

Opositsiooniliider tunnistati süüdi tema autojuhile makstava pensioni ebaseaduslikus suurendamises ning tema abistamise eest tasuta korteri omandamisel.

Lääs on kohtuotsuse hukka mõistnud.

Lisaks Tõmošenkole, kes kannab väidetavate võimuliialduste eest gaasilepingute sõlmimisel Venemaaga seitsmeaastast vangistust, on praeguseks vanglasse mõistetud veel neli endist valitsusliiget.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles