Vangistatud valgevenelane esitati Nobeli rahupreemia kandidaadiks

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
25. aprillil Minskis toimunud opositsiooni meeleavaldus.
25. aprillil Minskis toimunud opositsiooni meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Praegu nelja ja poole aasta pikkust vanglakaristust kandev Valgevene opositsiooniaktivist Ales Bialatski nimetati ametlikult Nobeli rahupreemia kandidaadiks, kirjutab Poola raadio oma veebilehel.


Inimõiguste keskuse Vesna president Bialatski vahistati mullu 4. augustil. Teda süüdistati tõsises maksudest kõrvale hoidmises. Bialatski vangistamise on hukka mõistnud nii EL kui mitmed rahvusvahelised organisatsioonid, leides, et selle taga polnud mitte maksurikkumised, vaid Aleksandr Lukašenka režiimi soov oponenti represseerida.

Möödunud kuul võttis Poola parlamendi alamkoda vastu resolutsiooni, mis kutsub üles vabastama kõigi Valgevene süümevange ja nimetama Bialatskit Nobeli rahupreemia kandidaadiks. Bialatski nominatsiooni Nobelile toetas ka Euroopa Nõukogu.

Nagu tunnistab Poola raadio koduleht, sillutasid Poola ja Leedu Bialatski vahistamisele tahtmatult teed, sest andsid Valgevenele aktivisti pangaandmeid. Mõlema riigi esindajad vabandasid hiljem juhtunu pärast.

Bialatski kaitsjate sõnul hoidis ta oma välismaistel pangaarvetel raha inimõiguste rikkumiste all kannatajate toetamiseks. Ka Amnesty International on tunnistanud ta süümevangiks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles