Vägistajaga abielluma sunnitud marokolanna enesetapp tõi kaasa protestid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amina Al Filali õde Hamida tema pildiga.
Amina Al Filali õde Hamida tema pildiga. Foto: SCANPIX

Pärast seda, kui oma vägistajaga abielluma sunnitud 16-aastane marokolanna sooritas enesetapu, kerkisid seal taas üles nõudmised, et selliseid asju lubavaid seadusi tuleks muuta, kirjutab uudisteagentuur AFP.


Riigi põhjaosast Larache’i külast pärit 16-aastane Amina Al Filali sõi rotimürki pärast seda, kui võimud sundisid teda abielluma vastavalt seadusepunktile, mille kohaselt vägistaja pääseb karistusest, kui ohvri naiseks võtab. Ohvrite vanemad annavad sellisteks liitudeks sageli nõusoleku seetõttu, et abieluväliselt süütuse kaotamist loetakse häbiks kogu perele.

Al Filali suitsiid aga tõi kaasa proteste mitmelt poolt Marokost. Seadusemuutust nõudis ka Maroko ainus naissoost minister – naiste ja perede ministri portfelli hoidev Bassima Hakkaoui. «Vägistaja koht on vanglas,» ütles ta teisipäeval parlamendile.

Vastavalt Maroko seadustele võib vägistamise eest karistuseks määrata viis kuni kümme aastat vangistust, juhul, kui ohver on alaealine, jääb vanglakaristus 10-20 aasta vahele. Kui vägistaja aga ohvriga abiellub, ei saa teda kohtu ette tuua muidu, kui juhul, kui naisel õnnestub end temast lahutada.

Hakkaoui on kutsunud üles asutama tugikeskusi, kus ohvrid saavad vägistamisest teada anda, ning vägistajate karistuste karmistamisele. «Kui vägistamisjuhtumite arv ühiskonnas suureneb, peab suurendama karistusi,» ütles ta, lisades, et valitsus asus seda küsimust arutama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles