USA moslem palub Rootsilt varjupaika

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi moslemid 2010. aasta detsembris peetud terrorismivastasel meeleavaldusel.
Rootsi moslemid 2010. aasta detsembris peetud terrorismivastasel meeleavaldusel. Foto: SCANPIX

Rootsilt palub poliitilist varjupaika USA moslem, kes väidab, et Föderaalne Juurdlusbüroo (FBI) vangistas ja piinas teda, kirjutab The Local.


33-aastane Yonas Fikre ootab praegu Rootsis sealsetelt võimudelt vastust. Enda sõnul vahistati ta FBI palvel Araabia Ühendemiraatides, kus teda siis 106 päeva piinati.

Fikre on Eritrea päritolu naturaliseeritud USA kodanik. Islamiusku pöördus ta 2003. aastal. Probleemid said tema sõnul alguse 2009. aastal, kui ta külastas Sudaani. FBI agendid olevat teda ahistanud seoses huviga Portlandis tegutseva Masjid as-Sabri mošeega.

Fikre advokaadi sõnul leidis tema klient end ühel hetkel FBI lennukeelunimekirjast ega saanud enam naasta Ühendriikidesse. Sestap reisis ta Dubaisse. 2011. aasta 1. juunil aga võtsid Araabia Ühendemiraatide võimud ta kinni.

Fikre jutu järgi ei piinanud tema kolm kuud kestnud ülekuulamise käigus mitte FBI agendid, vaid eraturvafirma töötajad. Advokaadi andmeil asus kinnipidamiskoht mõnesaja meetri kaugusel USA saatkonnast.

Rootsi tuli Fikre mullu septembris pärast vabastamist seetõttu, et mõned tema Eritrea sugulased juba elavad seal. Advokaadi sõnul on asüülitaotlusele vastuse andmine jäänud venima seetõttu, et Rootsi kaitsepolitsei uurib Fikre tausta ja võimalust, et ta võiks kujutada ohtu nende riigi julgeolekule.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles