Islamabad: osa Mumbai rünnakute eeltööst tehti Pakistanis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rehman Malik, Pakistan interior ministry chief speaks during a press conference in Islamabad on February 12, 2009. The Mumbai attacks that killed 165 people last November were partly planned in Pakistan, a top-level Islamabad official admitted on February 12, for the first time. New Delhi has blamed the bloody 60-hour siege on the banned Pakistan-based militant group Lashkar-e-Taiba (LeT), and handed over information last month which Islamabad has been using to investigate the attacks. AFP PHOTO/ Aamir QURESHI
Rehman Malik, Pakistan interior ministry chief speaks during a press conference in Islamabad on February 12, 2009. The Mumbai attacks that killed 165 people last November were partly planned in Pakistan, a top-level Islamabad official admitted on February 12, for the first time. New Delhi has blamed the bloody 60-hour siege on the banned Pakistan-based militant group Lashkar-e-Taiba (LeT), and handed over information last month which Islamabad has been using to investigate the attacks. AFP PHOTO/ Aamir QURESHI Foto: AAMIR QURESHI/AFP

Pakistani võimud on vahi alla võtnud ühe rühmituse liidri ja veel viis kahtlusalust, kes osalesid väidetavalt vandenõus, mis on seotud hilissügisel India suurlinnas Mumbais korraldatud terrorirünnakutega.


«Mingi osa vandenõust on toimunud Pakistanis,» tunnistas peaministri nõunik siseküsimustes Rehman Malik, kelle sõnul olid novembris naaberriiki rünnanud äärmuslased teele asunud Karachist, vahendas Reuters.

Sisuliselt siseministri rolli täitev ametnik kinnitas, et kuus kahtlusalust on arreteeritud, kuid veel kaks viibib vabaduses. Ta lisas, et leitud tõendeid jagatakse India saatkonnaga Islamabadis.

«Mõned arreteeritud süüdistatavad on andnud meile täieliku ülevaate,» märkis Malik. Terrorivandenõus osalenud rühma arvatav juht Hammad Amin Sadiq tabati tema sõnul tänu telefonikõnede ja pangaülekannete jälgimisele. «Ta oli sisuliselt põhioperaator.».

Seejärel korraldati kaks reidi sisside varjupaikadele, üks Karachis ja teine sadamalinnast paari tunni tee kaugusel. «Me tegime kindlaks need paigad, mida terroristid kasutasid rünnakule asumiseks,» lisas nõunik. «Neil oli mingi väljaõpe ja siis mindi ookeanile.»

Läbimurre juurdluses saavutati Maliki sõnul siis, kui selgitati välja terroriste vedanud kalalaeva päritolu, samuti see, kuidas nad ostsid endale päästevestid ja mootori Mumbai rannale maabumiseks kasutatud kummipaadile.

India valitsus on juba varem korduvalt rõhutanud, et terrorirünnakud Mumbaile organiseeriti Pakistanist ning sealt olid pärit ka ründajad ise, kes kuulusid luureandmetel Laskhkar-e-Taiba nime kandvasse rühmitusse.

New Delhi nõudis süüdlaste kiiret kinnipüüdmist ja karistamist ning süüdistas samas Islamabadi väheses koostöös ja soovimatuses islamisisse ohjata. Suurte pingete tõttu, kardeti vahepeal isegi sõja puhkemist kahe tuumariigi vahel.

Malik kinnitas nüüd, et kaks vahi alla võetud meest on Lashkar-e-Taiba liikmed Zaki-ur-Rehman Lakhvi ja Zarar Shah, kellele lisaks hoitakse kinni ka Khani ja Riaze nime kandvaid mehi, kelle täielikku identiteeti pole uurimise huvides veel avalikustatud. Arreteeritud on ka keegi Javed Iqbal, kes meelitati kodumaale tagasi Hispaaniast.

Pakistani uurijad on nõuniku sõnul avastanud, et muu hulgas kasutati Mumbai rünnakute korraldamisel Itaalias ja Hispaanias loodud fonde, samuti Austria telefonide sim-kaarte. Maliki sõnul viib ahel välja ka Houstonisse, mis asub Ameerika Ühendriikides.

Maliki andmetel pole aga seni suudetud välja selgitada üheksa novembris Mumbais hukkunud sissi isikuid, ehkki kinnitatud on seda, et ainus ellujäänud ründaja, Mohammad Ajmal Kasab on pakistanlane.

Pakistani siseministeeriumi juht esitas palve ka Indiale, et see annaks üle rohkem materjale rünnakute kohta, et kahtlusalustele saaks esitada kohtus vettpidavad süüdistused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles