Leedu kaalub Guantanamo vangide vastuvõtmist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia, Saksamaa, USA, Leedu ja Poola sõdurid kandmas oma riigi lippu.
Slovakkia, Saksamaa, USA, Leedu ja Poola sõdurid kandmas oma riigi lippu. Foto: AP / Scanpix

Leedu peaminister Andrius Kubilius arvab, et valmisolek võtta vastu Guantanamo vangilaagri kinnipeetavaid tugevdab partnerlust Ameerika Ühendriikidega ning aitab tugevdada ka Leedu julgeolekut.


«Mõnikord tuleb sellise partnerluse nimel astuda ka samme, mis ei ole ehk kõige populaarsemad, kuid mida meie partnerid on meilt palunud ning me tavatseme pidada neid avatult ja järjepidevalt sellisel viisil, et Leedu huvid ja õigusaktid oleks hästi arvesse võetud,» kinnitas ta raadiojaamale Žiniu Radijas

Kubiliuse sõnul on sulgemisele mineva kinnipidamiskeskuse vangide vastuvõtt endiselt arutelu all, mistõttu ei saa selles küsimuses detaile veel avalikustada, ent need tehakse teatavaks kohe, kui kokkulepe on saavutatud, vahendas ELTA/LETA.

Leedu välisministeeriumi teatel on võimalik umbes kümne Guantanamo vangi lubamine riiki. Peaminister lisas, et seejuures arvestatakse ka avalikku arvamust, ent referendumi pidamise vajaduses ta kahtles. «See oleks kummaline,» tõdes valitsusjuht

Leedu riigikaitsenõukogu andis eile välisministeeriumile korralduse pidada USA administratsiooni esindajatega konsultatsioone võimaluse üle võtta vastu Guantanamo vangilaagri kinnipeetavaid, kes ei kujuta endast ohtu riigi julgeolekule ega avalikule korrale.

Eesti ootab selles küsimuses Euroopa Liidu ühist seisukohta.

Washingtonis viibib praegu Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė, kes ütles agentuurile Associated Press, et ta loodab saada Obama administratsioonilt kinnitust Balti julgeolekule pühendumisest ning kavatseb uurida USA raketikaitseplaanide tuleviku kohta, sest nende viibimine tekitaks leedulastes muret.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles