Türgi ei lase Iisraeli esindajaid NATO tippkohtumisele

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja USA välisminister Hillary Clinton võtmas katet Chicago tippkohtumise logolt.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ja USA välisminister Hillary Clinton võtmas katet Chicago tippkohtumise logolt. Foto: SCANPIX

Hoolimata mitme mõjuka liitlase – sealhulgas Ameerika Ühendriikide – palvest seda mitte teha, blokeeris Türgi Iisraeli osaluse 20.-21. mail Chicagos toimuval NATO tippkohtumisel, kirjutab ajaleht Hürriyet. Ankara otsuse Iisraeli osalus vetostada edastas Türgi välisminister Ahmet Davutoğlu möödunud nädalal Brüsselis peetud alliansi välis- ja kaitseministrite kohtumisel.
 


«NATO kohtumisel pole mingit Iisraeli kohalolekut, kui nad ei esita ametlikku vabandust ja ei maksa hüvitist nende Türgi kodanike eest, kelle nende eriväelased rahvusvahelistes vetes tapsid,» teatas üks kõrge Türgi ametnik anonüümselt Hürriyetile. «Meilt nõutakse, et me oma vetost loobuksime, kuid see ei tule kõne allagi.»

«Need riigid, kes tahavad näha Türgi ja Iisraeli suhete normaliseerumist, peaksid soovitama Iisraelil vabandada ja hüvitada Türgi kodanike tapmine rahvusvahelistes vetes,» jätkas sama ametnik.

Hürriyet kirjutab, et möödunudnädalasel NATO välisministrite kohtumisel arvustasid mitmete riikide, nende seas USA ja Prantsusmaa, esindajad ja alliansi peasekretär Anders Fogh Rasmussen kaudselt seda, et Türgi enda ja Iisraeli tüli NATOsse toonud on. Mõned ministrid läksid Türgi lehe andmeil koguni nii kaugele, et ähvardasid vastukaaluks vetostada Egiptuse, Mauritaania, Alžeeria, Maroko ja teiste Vahemere dialoogi riikide partnerlustegevusi, kui Ankara jätkab Iisraeli puhul käitumist, mida nad nimetasid NATO väärtuste rikkumiseks.

Türgi on pärast kahe aasta tagust Mavi Marmara intsidenti blokeerinud terve rea Iisraeli katseid süvendada partnerlust NATOga. Nende seas näiteks NATO peakorteri juures oma esinduse avamise ja Vahemere dialoogi grupis osalemise. Kahe riigi omavahelised diplomaatilised suhted on taandatud teise sekretäri tasemele.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles