Prantsuse valimiskomisjon soovitab jaoskondade lahtioleku pikendamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse ja välismaiste ajalehtede tänased esiküljed.
Prantsuse ja välismaiste ajalehtede tänased esiküljed. Foto: SCANPIX

Prantsuse valimiskomisjon kutsus täna üles hoidma presidendivalimiste teises voorus 6. mail valimisjaoskondi kauem avatuna, et takistada ajakirjandusel prognooside lekitamist.

Mitu meediaväljaannet avaldas eile esimese vooru järel prognoosid enne lubatud aega. Prokuratuur kaalub süüdistuste esitamist ajakirjandusväljaannete ja üksikisikute vastu, kes avalikustasid ennustuse enne lubatud aega.

Prantsusmaal on arvamusküsitlused ja lävepakuküsitlused valimispäeval keelatud, kuid uuringufirmad on kohal, et alustada häältelugemist, kui valimisjaoskonnad väikelinnades ja maal kell 18 suletakse.

Väikelinnade ja maapiirkondade tulemused üldistatakse ülemaalisteks prognoosideks, mis osutuvad tavaliselt väga täpseteks.

Tulemustele kehtib Prantsusmaal embargo kuni kõigi valimisjaoskondade sulgemiseni kell 20.00, kuid välisajakirjandusele embargo ei laiene. Interneti ja sotsiaalvõrgustike ajastul on aga võimatu takistada Prantsuse valijate juurdepääsu prognoosidele välismaiste võrgulehtede, Facebooki ja Twitteri kaudu.

«Et sellest olukorrast õppust võtta ja vältida presidendivalimiste teise vooru tulemuste avaldamist enne valimisjaoskondade sulgemist, soovitab riiklik valimiskomisjon hoida kõik valimisjaoskonnad lahti kella 20.00-ni õhtul,» teatas komisjon avalduses.

Tõenäoliselt muudetakse komisjoni soovituse põhjal ka valimisseadust, mis tähendab, et prognoosid on 6. mail kättesaadavad umbes kolmveerand tundi pärast jaoskondade sulgemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles