NYT: Pentagon asutab uut luureagentuuri Iraani ja Hiina küsimustes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pentagoni hoonetekompleks
Pentagoni hoonetekompleks Foto: SCANPIX

USA kaitseministeerium asutab uut luureagentuuri, mis keskendub Iraani ja Hiina küsimustele, tegemist on Ühendriikide valitsuse kavaga nihutada fookust eemale Iraagi ja Afganistani sõjakolletest, kirjutas eile päevaleht New York Times.

Lehe kohaselt hakkab uus Riigikaitse Salajane Teenistus (Defense Clandestine Service) kasutama olemasolevaid agente, juhte, informaatoreid ja muid ressursse ning töötama tihedalt koos Luure Keskagentuuriga (CIA), et jälgida esilekerkivaid ohtusid.

«See tihendab meie kaetust üldiselt,» vahendas leht tundmatuks jääda soovinud kõrget kaitseministeeriumi ametnikku.

Kaitseluure Agentuuri (DIA) spetsialistid koguvad juba praegu salaja luureteavet väljaspool tavapäraseid lahingupiirkondi, lisas Times ja märkis, et viimane samm tihendaks omakorda koostööd sõjaväe ja CIA vahel.

Ametniku sõnul loodetakse uuelt agentuurilt agentide arvu kasvu lähiaastatel «mõnest sajast rohkem sadadeni», seda käimasolevate missioonide isikkooseisu ümbersuunamise ja rahastuse ümberjaotamise arvelt.

Kaitseametnikud ei vastanud AFP päringutele täiendava teabe kohta.

Nädal tagasi nimetas Pentagon kindralleitnant Michael T. Flynni, kes varem teenis USA armee salajases terroritõrjeüksuses Erioperatsioonide Ühendjuhatus (JSOC), DIA uueks juhiks.

Flynni, kes 2010. aastal oli Afganistanis luureülem ja sõjaväeluure tugev kriitik, valimine DIA juhiks peegeldab eriüksuste kasvavat mõjuvõimu viimastel aastatel.

JSOC on viimastel aastatel olnud seotud arvukate kõrgete mässuliste tapmisega nii Iraagis kui Afganistanis ning viis mullu mais Pakistanis Abbottabadis läbi ka operatsiooni, mille käigus tapeti maailma esiterrorist Osama bin Laden.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles