Kohus: Berlusconi maksis maffiale kaitse eest

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia endine peaminister Silvio Berlusconi 1. veebruaril parlamendis.
Itaalia endine peaminister Silvio Berlusconi 1. veebruaril parlamendis. Foto: SCANPIX

Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi maksis 1970. aastate keskel Sitsiilia maffiale suuri summasid, et kaitsta ennast ja oma perekonda röövimise eest, teatas Itaalia kassatsioonikohus täna.

«Cosa Nostra kaitse ei tulnud tasuta,» teatas kohus, märkides, et meediamagnaat langes väljapressimise ohvriks.

«Berlusconi andis maffiale üle märkimisväärseid summasid,» väitis kohus 146-leheküljelises dokumendis, mis selgitab kohtu märtsikuist otsust tühistada 1970. aastate keskel Berlusconi heaks töötanud sitsiillase Marcello Dell'Utri süüdimõistev otsus. Praegu on Dell´Utri Berlusconi Vabadusrahva partei senaator. Kassatsioonikohus tühistas kahe alama astme kohtu otsuse mõista Dell´Utri süüdi koostöös Cosa Nostraga, viidates tõendite vähesusele.

1970. aastal röövisid Itaalia kuritegelikud rühmitused sageli lunaraha eest rikkaid itaallasi või nende lapsi. Kurikuulsaim juhtum oli seotud naftamagnaat John Paul Getty lapselapse John Paul Getty IIIga, kes rööviti 1973. aastal Rooma kesklinnas ning keda hoiti viis kuud pantvangis. Getty kõrv saadeti ühele Itaalia ajalehele, et sundida perekonda lunaraha maksma.

Hiljem mõrvas süüdi mõistetud Sitsiilia mafiooso Vittorio Mangano elas 1970. aastate keskel Berlusconi kodus Milano lähedal, väidetavalt selleks, et hoolitseda hobuste eest. Tollal oli hilisemal peaministril oma esimese abikaasaga kaks väikest last.

2008. aastal kinnitas Berlusconi, et Mangano «käitus suurepäraselt. Ta elas meie juures ja saatis mu lapsi kooli,» ütles magnaat.

Palermo prokuröri Salvatore Borsellino sõnul oli Mangano Cosa Nostra ärihuvide peamees Põhja-Itaalias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles