Amnesty International: Euroopas diskrimineeritakse moslemeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel diskrimineeritakse Euroopas moslemeid.
Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International andmetel diskrimineeritakse Euroopas moslemeid. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International sel nädalal avaldatud raportis seisab, et Euroopa riikide valitsused ei tee piisavalt, et moslemite diskrimineerimist takistada.

Amnesty kinnitusel on juhtumeid, milles võimuorganid kiidavad moslemite vastu suunatu heaks, edastab  AP.

Raportis seisab, et paljudes Euroopa riikides on mosleminaistel keelatud kanda nende traditsioonilisi pead ja keha katvaid rõivaid. Ka see on diskrimineerimine.

Prantsusmaal ja Belgias kui ka osaliselt Hispaanias on mosleminaistel oma riietuse kandmine kas täiesti või pooleldi keelatud.

Amnesty International esindaja John Dalhuiseni sõnul on lisaks rõivaste keelamisele veel mitmeid aspekte, mis näitavad Euroopas moslemite ahistamist.

«Euroopa riikide valitsused ei tegele piisavalt moslemite vastu suunatud diskrimineerimise ja vägivalla vähendamisega, vaid pigem tekitavad moslemitele probleeme juurde,» on Dalhuiseni seisukoht.

Mitmes Euroopa riigis on poliitilised äärmusliikumised võtnud moslemite tavad luubi alla. Samas saadab neid poliitilisi jõude edu, kuna moslemites nähakse vaenlast.

Amnesty raportis on ära toodud, et moslemeid kahjustavat tegevust leiab Hispaaniast Hollandini, kuid ka moslemite suhtes tolerantsest Türgist.

Amnesty Internationali diskrimineerimisküsimuste asjatundja Marco Peroli sõnas, et Belgias, Prantsusmaal, Hollandis ja Šveitsis elavaid mosleminaisi ei ole võetud tööle, kuigi neil on vastav kvalifikatsioon, vaid selle tõttu, et nad kannavad pearätikuid.

Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy on seisukohal, et pearätikud takistavad naiste vabadust ning kahjustavad soolist võrdõiguslikkust.

Prantsusmaal ei tohi pearätikuid kanda ka moslemi koolitüdrukud.

Grande Mosquée de Paris juht Dalil Boubakeur on nõus raportis esitatuga – Euroopas stigmatiseeritakse moslemikultuuri üha enam.

Boubakeur lisas, et meedia ja poliitikud süüdistavad moslemeid asjades, mida nemad põhjustanud ei ole. On siis tegemist majanduskriisi või töötusega.

«Euroopa juhte ei huvita, kas tegemist on tavaislami või radikaalse islamiga. Nende jaoks on kõik üks. Islam ei tee Euroopale kahju. Me ootame, et Euroopa ei kahjustaks enam moslemitavasid,» jätkas Boubakeur.

Raportis tõdetakse, et enamik põliseurooplasi peab islamiusku viimase aja sissetungijaks, teadmata, et islam on aastasadu Euroopa üks juhtivaid religioone olnud.

See tekitab meelehärmi neile miljonitele moslemitele, kes on sünnilt eurooplased, kuid kellelt oodatakse, et nad «kodumaale» tagasi läheksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles